LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, October 9, 2009

ayam percik

memang yummy!!! Ayam percik...pinggan ni dapat percuma masa cm beli peti sejuk :) Perjalanan yang penuh onak dan duri..lihat kiri kanan..jalan terus..sebelum kamar kecil tu belok kiri...baru jupe dapur arang ku hehe Ini lah dapur arang kesayangan cikmanggis..tengok tu!! siap ada roda hihi..senang nak tolak mengikut arah angin untuk elakkan asap masuk rumah jiran:) Salam dan selamat petang.....hari ni cm teringin sangat nak makan ayam percik versi kelantan...yang panggang guna dapur arang...baunya..mmm....sedap betul.Tapi kena kuatkan semangat,nak kena nyalakan dapur arang tu...sampai celoreng muka seperti askar masuk hutan baru dapur tu menyala...dan kena hati hati takut asap masuk rumah jiran sebelah...kena tengok arah angin bertiup hehe...rumah cikmanggis ni rumah kembar siam....bahaya!!! Bahan-bahannya: 1 ekor ayam di potong 4 1 inci halia 6 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 6 tangkai cili kering 1 batang serai ketuk 1 cawan santan pekat 1 tbsp tepung beras gula dan garam secukup rasa Bahan-bahan untuk perap ayam: 2 inci halia 1 ulas bawang putih garam secukup rasa Cara-caranya: Tumbuk halia ,bawang putih dan garam hingga lumat.Sapu rata pada potongan ayam dan perap selama 1/2 jam -ketepikan Blend bawang merah,halia,cili kering dan bawang putih hingga lumat.Masukkan kedalam santan bersama sebatang serai yang diketuk.Bubuh gula serta garam dan kacau atas api yang perlahan.Masukkan bancuhan tepung beras(bancuh dengan sedikit air )dan kacau rata.Bila hampir mendidih ,matikan api dapur.....(jika kuah mendidih ,bila di curah pada ayam ,kuah tidak melekat pada ayam dengan sempurna) Panggang ayam hingga masak.Curahkan kuah percik pada ayam dan panggang lagi hingga kuah meresap pada isi ayam.Ulang proses yang sama jika masih ada lebihan kuah percik tadi....cm guna oven letrik untuk curahan kuah yang terakhir sekali sebab takut asap masuk kedalam rumah jiran hehe... jika kuah percik terjatuh atas arang yang menyala akan menghasilkan kepulan "asap harum" yang sangat tebal;) .... . ...masukkan ayam dan kuah percik ke dalam dulang pembakar , bakar sekejap dgn oven:)

12 comments:

  1. iya la, penuh berliku gitew. Tapi cikmanggis nyer dapur arang tu, kita suker sebab dia ada roda, boleh sorong ke tepi ke tengah. Kalau terdesak boleh buat skate board ek.

    ReplyDelete
  2. salam ziarah cm,

    geraugebang kalu komen tak lawak golek2 mmg tak sah kan!
    tapii..mmg betullah kelakar bila bayangkan cm main sorong tarik tolak tiapkali angin bertiup, akak puji lah sikap u yg prihatin dgn masalah asap kat jiran, besanya asalkan nak penuhi kehendak tekak org jarang2 amik kira perasaan org lain yg pedih2 mata kan?
    syabass la...

    ReplyDelete
  3. Salam cikmanggis...
    Sedapnyerrrr........kita suka sangat ayam percik...tak jemu makan tapi berat hati nak buat sebab malas bab nak hidupkan api kat dapur arang...heheh

    ReplyDelete
  4. hahahaha mmg ketip lah cm
    siap ada roda dapur arang tu
    ayam percik kalo ada kuah kacang tu mmg mabeles..hehehe

    ReplyDelete
  5. gerau..hehe ..ya la..tak terfikir pulak..apa jadi lepas tu hihi

    ReplyDelete
  6. fzi...mmg..bab nak nyalakan arang tu..kena fikir banyak kali...

    ReplyDelete
  7. el...percik kelantan tak ada kacang ..

    ReplyDelete
  8. salam makcik,
    ayam percik kelantan ni memang
    dah jadik sajian wajib pagi raya
    kat umah manje..selalunya kami
    kukus dulu ayam tu supaya tak perlu
    bakar lama2...kalau takde ayam percik ni
    mesti rasa tak lengkap..hehehehe~

    ReplyDelete
  9. manje..betul tu mmg kena kukus dulu tapi makcik malas la..kena panggang lama sikit:)

    ReplyDelete