- Ayak tepung gandum dan baking powder-ketepikan
- Pukul butter dan gula hingga kembang
- Masukkan esen vanila,masukkan tepung gandun dan kacau sampai rata.
- Uli sikit sampai adunan sebati
- Bulat-bulatkan sebesar ibu jari dan tekan ditengah-tengahnya agar ada lekuk untuk isi jem nanti
- Celup biskut dgn putih telur dan celup pada almond nibs-isikan sedikit jem strawberry ditenggah-tengah biskut
- Bakar pada suhu 170 .C hingga masak...terpulang pada jenis ketuhat yang digunakan...cm ambil masa 13 minit lebih untuk biskut masak
Tuesday, September 8, 2009
Bright eye susan
Salam dipetang selasa yang redup ni...apa khabar kawan-kawan yang dihormati semua?Ramadhan makin hampir ke penghujungnya....tentu ramai yang dah mula membuat persiapan raya...bila berjalan kat blog kawan-kawan dah terbau bau biskut raya..hmmm sedapnya tapi awas ya...manis tu racun,kebanyakan biskut raya manis-manis belaka...
Hari ni cikmanggis buat satu adunan biskut Bright Eye Susan ,ni biskut zaman 70an...cm ambil resepi dari blog Rinn .Sebenarnya cm ni tergolong dalam kalangan orang yang mempunyai tangan"keras",jika buat biskut ....orang kelantan cakap "tak boleh pergi"...mmg tak ada seni,tak cantik biskut tu....
Biskut ni cm buat untuk anak lelaki cm rasa sebelum beliau bertolak ke Cork Ireland dalam masa tiga atau empat hari lagi( penaja belum bagi tiket lagi)....ingat nak bagi anak cm bawa tapi bila tengok rupa biskut ni..sedih....tak apa asalkan rasa sedap(nak hiburkan hati)
Jom kita tengok resepinya .....untuk step by stepnya boleh ke blog Rinn,Terima kasih Rinn.Sebenarnya cm ada resepi biskut ni tapi nak try dan cuba kelainan....
Baha-bahannya:)
260 gm tepung gandum
1/2 tsp baking powder
secubit garam
250 gm butter
125 gm gula castor
1 tsp esen vanila
1 biji kuning telur
Hiasan:1 biji putih telur
Almond nibs secukupnya-tak payah panggang
Jem strawberry secukupnya
Cara-caranya:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ok la cik manggis. cantik tu. kalau gerau lagi tangan batu bata. tapi strawberry tu sedap la.
ReplyDeletegerau..kita mmg gagal dalam ujian buat biskut ni tp tadi dah rasa ..hmm ok,sedap gak sebab jem strawberry dan badam tu...penariknya.
ReplyDeletesaya tengok rupanya ok je... kalau saya buat lagi comot agaknya :P
ReplyDelete* yang penting buat dengan penuh kasih sayang hehehehehehe :D
sodapnyerrr..
ReplyDeletesamalah ngan cm
ReplyDeletetangan keras...tak boleh pergi
kahhhhhh
tp tgk sekut tu ok jer
comel jerk..hehehehe
ati den rs nak buat sekut raye
tp anak2 yg msih kecil melarang aku dr buat
tpi xpelah 3 thn sejak kawin berturut2 buat
huhuhu...
kak dah comei sekut tu kak,kita pong keras tgn jugak ni hihihih
ReplyDeleteOghang Ganu kate, "Dok leh gi staghang". Ke guane CM.
ReplyDeleteumi-e..ya buat penuh kasih sayang hihi
ReplyDeleteme...sedap tapi rupanya hmmm gagal la me
ReplyDeleteel...beli je el kat kedai tapi kena pandai pilih,jika nak gerenti sedap beli kat femes amos tu
ReplyDeleteelok dah tu CikManggis rupa paras biskut tue... kite buat lagi haru tau.heheh...tp biskut nie tk pernah try..mcm best plak.
ReplyDeletechik mi..banyak ke buat biskut raya?
ReplyDeletepok..tak leh gi ya pok..ko guano?
ReplyDelete