Salam untuk semua...apa khabar hari ni?insyallah mudah2an puasa kita hari ni lebih baik dari semalam,lebih sihat dan lebih bertenaga.Berat badan pun dah mula berkurangan sebab tu cm kata lebih sihat!....bulan puasa ni bulan penuh keberkatan....jika hari -hari biasa lutut cm ni sakit-sakit sebab mempunyai berat badan yg "lebih" sikit :) tapi sejak berpuasa ni Alhamdulillah sakit tu dah beransur hilang....harap harap dengan disiplin yang berterusan dapat mengekalkan berat badan yang "unggul" ni hihi...jangan marah ya
Datin El hehe
Tiap-tiap tahun tanam azam nak kurus tapi tak berjaya sebab memasak adalah hobi cm,jika masak mesti nak makan....ni masalahnya.(alasan).Semalam masak nasi minyak , ayam masak merah dan sambal ikan bilis serta 2 jenis sayur.Jo kawan angah datang berbuka puasa kat rumah cm jadi angah beli lagi ayam percik dan kuih muih.Along pula bawa balik bubur lambuk serta kuih bakar dan buah-buahan.....anak-anak cm selalunya beli dalam kuantiti yang kecil jadi semua makanan tu ngam-ngam habis... ada sedikit bakinya bagi pada Jo buat bersahur.
Jom kita lihat resepi ayam masak merah yang cm masak semalam.Maaf lah tak sempat nak hias..masih dalam kuali lagi:)
Bahan-bahannya:)
1/2 ekor ayam-potong kecil gaul dengan sedikit garam serta serbuk kunyit dan di goreng sekejap
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 batang serai
sedikit air asam jawa
Tomato sos dan clili sos secukupnya
1 biji buah tomato
gula dan garam secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering-rendam dgn air panas
Cara-caranya:)
- 2 ulas bawang besar tadi-seulas potong keciluk untuk di blend dengan cili kering,bawang merah,bawang putih ,halia,serbuk kunyit dan serai.1 ulas lagi bawang besar tu potong bulat.
- Buah tomato potong kiub
- Panaskan minyak tumis bahan-bahan yang diblend tadi sampai naik baunya
- Masukkan tomato sos,cili sos ,garam dan gula
- Masukkan ayam dan gaul rata
- Kemudian masukkan sedikit air asam jawa.(sedikit je)
- Masukkan buah tomato dan daun ketumbar serta potongan bawang.
- Gaul rata dan masak hingga kuahnya agak pekat.Siap!
salam kak...best ayam masak merah...saya time cuti ja buat sebab anak2 suka sangat....
ReplyDeletesllu gak msk ayam masak merah ni
ReplyDeletemakan ngan nasi tamato.hehehehe
alamak, malunya tengok kuali makcik manggis, takde black spot langsung macam kita punya! lari nyorok balik tuduuuuuungg!
ReplyDeletesalam cm...tentu sedih kan...hari apa sebenarnya anak kamu gi ke sana?
ReplyDeleteAyam masak ni mkn dgn nasi minyak/nasi tomato best ni..
CM..ni resepi kulit tart..
ReplyDelete250g butter
1 sudu gula
3 cwn tepung
1 sudu tepung kastad
2 sudu tepung jagung
1 sudu susu tepung ( tak bubuh pun takpe )
salam makcik,
ReplyDeletewah dah pasang lagu raya nampak..
best nye ayam masak merah tu..
nanti raya ni masak nasi tomato
boleh la buat ayam masak merah~
salam Alimaz..anak-anak cm pun sangat suka ayam masak merah ni.nak buatnya pun tak lah susah sangat kan.
ReplyDeleteel...makan dgn nasi putih pun ok gak
ReplyDeletekog..haha ..lari ya...xpe,black spot tu tandanya dah lama berkhidmat ..besar jasanya tu!!
ReplyDeletekak ina kl...mesti sedih sebab tempatnya jauh,nak jumpa bkn mudah.Hari sabtu ni bertolak kat klia.
ReplyDeletedatin..terima kasih,nnt cm nak cuba buat dgn resepi ni
ReplyDeletemanje..nak dapatkan mood raya time buat biskut raya sorang2 kat dapur:)
ReplyDeleteSuke tol kite tgk kuali raksasa cikmanggis nie.hehe... sangat mudah nak libas2 ayam tue.heheheh
ReplyDeleteijan..cm mmg memasak dalam kuali,jiran jiran dah kenal bunyi kuali kita..ketang!! ketang !!!bila kena ketuk kat senduk hihi
ReplyDelete