- Bawang besar dan bawang putih dicincang halus.Daun ketumbar dan daun bawang potong kecil-kecil.
- Panaskan minyak tumiskan bawang cincang sampa naik bau .Masukkan rempah kari (campur sedikit air).Tumis sampai wangi
- Masukkan daging cincang kacau rata,tambah sedikit air ,letakkan garam dan sedikit gula masak sampai kuahnya kering.
- Taburkan daun bawang dan daun ketumbar,gaul rata.Biarkan sejuk sedikit baru campurkan telur.
- Sendukkan inti kedalam kulit popia dan lipat seperti murtabak .Goreng hingga masak tapi jangan guna minyak yang terlalu banyak sebab kulit popia ni serap minyak.Sedap dimakan bersama bawang jeruk.
Wednesday, August 26, 2009
Murtabak mini
Bahan-bahannya:)
200 gm daging cincang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu teh lada putih
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun bawang
garam dan gula secukup rasa.
2 biji telur ayam
kuli popia secukupnya
Cara-caranya:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak kita mmg suke buat murtabak camgini sonangkan.akak sihat ke?
ReplyDeleteCM rajin buat muratabak. Tak teringat yg kulit popiah tu boleh buat murtabak.
ReplyDeleteCM.... skodeng2 umah akak tgh2 mlm ni nampak ade murtabak la... cantekkkkkk...leh tumpang makan x? hehehe
ReplyDeletechik mi..alhamdulillah,cm sihat.t.kasih..mmg senang tp manakan sama dgn yang tebar tu!menebar tu satu kepuasan
ReplyDeletekakda..murtabak popia ni boleh buat dalam masa kecemasan..cepat
ReplyDeleteRishazalia...Alhamdulillah sihat..jika kepenatan berpuasa,menu simple dan ringkas jadi penyelamat
ReplyDeletewah...
ReplyDeletexpernah dengar lagi nie
aa mantadak camnie eh..
mmmmm....
mintak resepi yek...
hehe mentadak..ambik la idah,senang je..
ReplyDeleteSedapnye CikManggis... nak daging lebey. pose2 nie semua nk lebey jer.hehehe
ReplyDeletemenggoda...! tapi kalau buat sendiri jenuh juga nak goreng sebab takde kuali leper yang besar :)
ReplyDeletecikmgis..kulit popia tu kena cari yg besor pya la eh...nak cuba lah
ReplyDelete