- Blend nenas bersama sebahagian fresh milk.
- Campurkan kesemua bahan dgn balloon wisk hingga sebati.
- Sejukkan dlm freezer hingga 3/4 beku.
- Keluarkan dan pukul dgn mixer dgn kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu lebih kurang 10 ~ 15 minit.
- Masukkan dlm bekas dan simpan dlm freezer sekali lg sehingga aiskrim beku.
- Bila dah beku boleh la dihidangkan.
- Selamat mencuba.
Sunday, July 19, 2009
pineapple ice cream
Bila melawat blog rakan-rakan,sana sini dok tayang ice cream.Teruja cikmanggis ni,tak pernah buat ice cream selain dari ice cream malaysia yang dalam plastik panjang tu.Perisa asam boi,jagung,sirap dan macam-macam lagi.Kali ni 1st time buat ice cream nenas.Tapi musykil kenapa rasa lain macam je..ada pahit-pahit ....rupa parasnya sangat cantik..gebu..silap silap tertukar dengan ice cream mahal tu..baskin n robbin tu....
Cikmanggis nak minta maaf dari Nor sebab ubah suai resepi Nor..agaknya ni balasan sebab ambik resepi tak minta izin,dan pandai pandai ubah..sebenarnya cikmanggis ubah sebab tak ada dragon fruit kat rumah ni,dalam peti ais tu ada nnenas je...pastu pandai-pandai perah lemon kedalam adunan ice cream nenas tu....maaf ya Nor
Bahan-bahannya :)
270gm tepung krimer ( spt. coffemate)
500ml fresh milk
120gm gula castor
300g nenas-blen
sedikit jus lemon
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam..
ReplyDeletemintak sikit aiskrim tu..
terliur pulak tengoknye~
salam Cmanggis, rasanya nenas dah ada rasa masam2 kan, tak perlu dah letak perahan lemon. nor letak kat resipi eskrim dragonfruit tu sbb nak kasi rasa masam2 sket, sbb buah tu tak ada rasa masam2. mungkin eskrim CM tu terlebih jus lemon bila dah combine dgn rasa masam nenas kut :)
ReplyDeleteManje..ambik la manje..bawa bekas besar sket ya hihi
ReplyDeleteNor..terima kasih ..nnt nak buat yang dragon fruit pulak.Nak ikut resepi tu btol2..terima kasih nor
ReplyDelete