LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, June 14, 2009

Bahulu omputih

Dah lama cikmanggis beli acu kuih ni....masa beli tu tak fikir nak buat kuih apa,tapi bila balik rumah teringat kuih bahulu kat kampung cm bentuknya seperti acu ni..(lebih kurang), selalunya ada gerai kecik tepi jalan..ala-ala drive thru gitu...fresh bake.Selain dari kuih bahulu ada juga kuih akok dijual digerai-gerai tersebut.Dari jauh kita dapat lihat kepulan asap dari gerai jualan bahulu tu kerana bahulu atau akok dibakar /dimasak disitu.Selalunya dorang guna sabut kelapa sebagai bahan api. Berbalik pada cerita bahulu omputih tu,(teringat hana cakap madeleines ni bahulu orang putih)cikmanggis lupa nama tuan blog asal resepi ni..minta maaf ya banyak-banyak..bila cm jumpa nama blog tu,kita akan letak namanya kat sini. Sebenarnya cm tak ada acuan madeleines jadi kita guna acu yang ada ni.Hasilnya seperti dalam foto diatas.Rasanya sedap,kulit lemon tu penambah rasa dan aromanya.... Bahan-bahannya:) 2 biji telur 80 gm gula halus 125 gm tepung gandum 125 gm butter-cairkan atas api 1 tbsp honey 1 tsp parutan kuli lemon 1 tsp baking powder Cara-caranya:)
  • Ayak tepung dan baking powder
  • Pukul telur dan gula sampai kembang dan pekat
  • Masukkan tepung,kacau rata
  • masukkan honey kacau sebati
  • Tuangkan melted butter tadi,gaul rata...last sekali masukkan parutan kulit lemon,kacau hingg sebati
  • Rehatkan 20 minit untuk perasa kulit lemon tu serap kedalam adunan tadi.
  • Sapukan acu dengan butter dan taburkan sedikit tepung, isi agak-agak 80 peratus penuh,bakar hingga masak:)

2 comments:

  1. Cantekjer acuan tue.. kecik2 comel2 jadi bahulunye. :)

    ReplyDelete
  2. Owhh... sedap betul bahulu . Bila akak sbb akok panas & bahulu kat tepi jalan , memang pun sedap !. Dari jauh jekk dah nampak asap and bau dia harumm.

    Stok bahulu memang banyak kat umah saya . Sbb bebudak nie asal nengok tv or baca buku sambil tuh kunyah bahulu . Kalu tak pun cicah ngan air kopi . hik hik hik

    ReplyDelete