Sunday, May 17, 2009
nasi daging kukus
Sambal Tumis Udang
Dal Masak Dengan Bawang Besar
Dah banyak hari dok hibernate...dok golek-golek,lepak lepak.Hari ni teringin nak makan nasi daging kukus,kebetulan ada daging batang pinang dalam peti ais.Menu paling simple dan boleh tahan jugak rasanya.
Nasi daging kukus
Bahan-bahannya:)
3 cawan beras basmathi(saya guna beras biasa)
500 gm daging batang pinang-potong kecil-kecil
2 inci kulit kayu manis
2 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
1 tsp sebuk lada hitam
garam secukupnya.
1 batang lobak merah(parut)
1 biji buah tomato
minyak jagung untuk menumis
cara-caranya:)
Tumbuk kasar bawang merah,bawang putih dan halia.Panaskan minyak masukkan kayu manis dan tumis bahan-bahan tumbuk sampai wangi.Masukkan daging yang dipotong kecil-kecil.Gaul sampai sebati dan masukkan 3 cawan air dan masukkan serbuk lada hitam.ketumbar dan jintan manis.Biarkan mendidih baru masukkan beras yang telah dicuci dan toskan airnya.Buah tomato potong 4,masukkan kedalam beras tadi.Bubuh garam secukup rasa.
Kacau rata dan biarkan 1/2 masak baru pindahkan kedalam pengukus.Kukus beras sampai masak.Nasi yang dikukus lebih lembut dan sedap .Apabila nasi masak masukkan karot parut kacau rata dan buka penutup tapi jangan padamkan api, kukus beberapa minit lagi dengan penutup terbuka agar nasi tidak cepat basi.Nasi daging kukus ni sangat sedap dimakan bersama Dal masak bawang dan sambal udang.Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak kita datang bwk pinggan kosong ni makan nasi dgg.nnti nak buat lar rempahnya ade dlm esbok tu
ReplyDeletehehe ambik la chik mi...jika ada rempah beriani,chik mi tak yah bubu rempah yang kita sebut tu..cuba la..sedap!
ReplyDeletesalam cikmanggis..sedapnye nasi daging kukus nih! tp tang mengukus tu yg maleh tu! xpa nk tumpang mamam kt umah CM je! hehe..
ReplyDeletesalam inahar..lama tak "jupe"...mai le maman!
ReplyDeleteSalam kak CM!!!!!!! kalau namanyer DAGING LEMBUUUU kita mmg tak tolak kak hihihi...sukeeeeee sgttt ngan daging lembuuu niiii hihihi..masak apa pun tak kisah asal DAGING LEMBU hihihi.... masuk list jgk nihhh.. ;-)
ReplyDeleteika...sama la kita...suka sangat daging lembu..goreng,panggang,sup..semua suka..tapi sejak dah tua ni,dah kurangkan sikit!..hehe insaf!
ReplyDeletehai makcik..
ReplyDeletewah lama berehat..
sekali haa kuar nasi daging dia..
sedapnye tgk..nak sikit boleh?
apa khabar manje..selamat hari guru ya..
ReplyDelete