LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, May 23, 2009

Nasi Dagang

Selepas solat subuh cm terus masuk ke"makmal"kesayangan cm,panaskan gulai udang semalam dan masukkan kain kedalam mesin basuh,tiba-tiba datang idea..udang ni jika makan dgn nasi dagang mmg ngam..jadi terus sukat beras ..ingat lagi sifir nasi dagang yang mak cm ajar..1 pulut+2 jemoh=nasi dagang...maksudnya sukatan nya satu cawan beras pulut campur dengan 2 cawan beras biasa . Beras tadi direndam sekejap dan di kukus.Bila beras sudah hampir lembut,keluarkan kacau dengan 2 cawan santan cair kemudian kukus lagi. Semetara itu masukkan 1 cawan santan pekat dalam bekas campurkan potongan bawang merah,hirisan kecil halia dan 1 sudu teh halba.Garam mengikut selera masing-masing.Ketepikan.Bila nasi sudah masak keluarkan dan gaul dengan santan pekat tadi hingga rata dan kukus sekejap biar santan dan nasi mesra. Ada macam-macam cara lagi memasak nasi dagang ni.Ada yang panaskan santan dulu ,bila nasi dah masak baru digaulkan santan dan tak perlu kukus lagi.Bila makan nasi dagang cm sangat suka makan bersama sambal kelapa,jika tidak terasa ada yang kurang.

4 comments:

  1. wahh bestnyer cuti2 wat nasik dagang! kita suka gulai ikang tuh! yg atas nasi tu apa? sambal ikan er CM?

    ReplyDelete
  2. Kita mmg suka sangat makan nasi dagang ni tapi anak-anak slow sket..atas nasi tu sambal kelapa..kelapa goreng+isi ikan rebus+gula+garam+lada hitam+bawang merah+b.putih dan halia..tumbuk atau blend kering!..makan dengan nasi himpit pun sedap

    ReplyDelete
  3. nasi dagang ke tu??? cam tak nampak je 'dagang' nya heheheeheh :p

    ReplyDelete
  4. Umi-e...maksud umi dagang Pak Malau tu ke?hihi

    ReplyDelete