LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, April 21, 2009

Kuih koci

Bahan- bahannya :)
  • 250 g tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam
  • 1/2 cawan santan(kita guna santan kotak)*
  • (1/2 cawan santan ni tambah air jadikan 1 1/2 cawan)*
  • 1/2 sudu teh garam
  • sedikit kapur
  • Daun pisang secukupnya
Cara-caranya:) Campurkan tepung pulut dan tepung pulut hitam,garam dan sedikit air kapur.Masukkan santan dan uli sampai sebati.Bulat bulatkan dan isikan inti kedalamnya . Balut dengan daun pisang tapi jangan lupa sapukan sedikit minyak pada daun pisang sebelum membungkus kuih koci.Kukus sampai masak.(Untuk intinya saya gunakan 1/2 biji kelapa parut putih ,masak dengan gula melaka dan sehelai daun pandan) Bahan rujukan saya adalah resepi kuih koci mat gebu kat MYRESIPI.Saya gunakan sukatan resepi mat gebu sebab selama ni saya pakai resepi orang tua tua dahulu yang main agak agak je. Jadi hasilnya tidak consistent.

5 comments:

  1. Sedapnya koci!Makaseh ye bg kata2 semangat.Nanti kita wat elok2 sket, cheesetart tu.Bila ek?Tunggu....!

    ReplyDelete
  2. alahai teringat kuih koci yang mak buat...huhuhuuuu

    ReplyDelete
  3. alahai cikmanggis oi...apsal la suka bebeno masak menu pulut2 nih! mmg terancam dietku..sy klu tgk pulut mmg trus lemah lutut ..x tahan tul godaan koci nih! nyumnyum!!

    ReplyDelete
  4. bestnye kuih koci..
    lama betul tak mkn...
    esok nak order kt mak laaa..
    heheheh~

    ReplyDelete
  5. ultramama...kuih koci makanan orang tua tak ada gigi...ada lagu zaman CM kecik kecik dulu!

    Rafizah....orang dulu dulu buat kuih ni tak payah pakai resepi...terer

    inahar...mmg suka pulut ya..kita pun!

    MaNjE...order jangan tak order :-)

    ReplyDelete