LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, August 27, 2015

Homemade Golden Syrup.

Golden Syrup.

Bahan-bahannya:

3 sudu makan gula pasir.
2 sudu makan air.
4 hirisan lemon.


400g gula pasir.
200ml air.
50ml jus lemon.

Periuk stainless steel
Cara-caranya:

  • Masukkan 3 sudu makan gula pasir,2sudu makan air dan hirisan lemon.
  • Masak dan kacau perlahan-lahan sehingga gula bertukar menjadi coklat gula hangus.
  • Masukkan air,gula dan jus lemon.
  • Masak sehingga semuanya larut.
  • Kecilkan api dan masak selama 45 minit atau sehingga sirap jadi seperti madu kepekatannya.
  • Tapis dan simpan dalam botol kaca yg bersih yang telah di rebus dengan air mendidih.
  • Ketika masih panas sirap ni tidak terlalu pekat tetapi setelah sejuk ianya seperti golden syrup yang kita beli dari kedai.
Alhamdulillah saya rasa sungguh seronok kerana akhirnya saya dapat buat mooncake dan yang bestnya golden syrup tu homemade.Rasa cam tak percaya.

Beginilah di zaman moden ini segalanya di hujung jari.Google je insyallah dapat resipinya.Selamat mencuba.

8 comments:

  1. bestnya CM kaknoor pun macam nak try lah, golden syrup ni boleh jugak letak kat goreng pisang pastu tabur cheese wallahhh yummsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh baru tahu dapat makan dgn pisang cheese.

      Delete
  2. Replies
    1. Kaknoor bgtahu dpt makan dgn pisang cheese.Cm nk guna untuk buat moon cake

      Delete
    2. Oo.. Macam sedap. Agaknya kalau makan dengab waffle pun sedap kot. T'kasih share

      Delete
  3. Rasa lebih kurang honey kot .Boleh cuba kan.

    ReplyDelete
  4. cepat CM nak tengok mooncake pulak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar nekcik cm sedang peram golden syrup dua tiga hari lagi.Nanti bila dah jadi cm kasi tunjuk pada nekcik ya

      Delete