LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, April 6, 2014

Ikan Kerapu Dengan Sambal Nenas.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Menu ikan bukan menjadi pilihan anak bongsu Cm.Jadi setiap kali masak ikan kena cari idea untuk menarik perhatiannya.Setakat ikan goreng "bodoh"memang tak akan disentuhnya....rela dia goreng telur mata kerbau dimakan bersama kicap.

Kali ini Cm masak sambal nenas untuk dicurahkan ke atas ikan goreng.Alhamdulillah katanya sambal itu sedap....hehe sambal je sedap.

Ikan Kerapu Goreng Dengan Sambal Nenas.

Bahan-bahannya:


1 ekor ikan kerapu-saiz sedang.
1 tsp serbuk kunyit.
1 tbsp tepung gandum.
1/2 tsp garam halus.

Sambal nenas.

1 potong kecil nenas-potong dadu.
1/2 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih.
1 batang serai-ketuk.
5 tangkai cili kering.(jika suka pedas boleh campur dgn cili api)
1/2 inci halia.
2 helai daun limau purut.
1 biji buah tomato.
Sedikit gula Melaka.
Garam secukup rasa.
Sedikit air asam jawa.
Minyak untuk menumis.

Tabur
1 tangkai daun ketumbar.
1 tangkai daun bawang.
Cara-caranya:


  • Perap ikan dengan serbuk kunyit serta garam sekejap.
  • Taburkan dengan tepung gandum pada ikan dan goreng sehingga masak.Ketepikan.
Sambal Nenas.

  • Bawang besar,bawang putih,halia,buah tomato dan cili kering di kisar halus.
  • Panaskan minyak dan tumis sehingga naik baunya.
  • Masukkan serai ,daun limau purut,gula Melaka dan garam.
  • Masak sehingga sambal pekat dan seimbangkan rasa pedas,masin,manis serta masam.
  • Akhir sekali masukkan nenas dan masak sekejap.
  • Tuangkan ke atas ikan goreng. Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan daun bawang.Sedap dimakan ketika masih panas dengan nasi putih.


Kena  dengan selera ...... rasa masam ,manis serta pedas.Sebenarnya jika ikutkan selera sendiri Cm lebih suka jika ditambah dengan cili api .....lagi pedas lagi sedap ;)

4 comments: