Bahan-bahannya:
1 biji timun tua-belah 4 dan buang bijinya & potong kecil.
4 ulas bawang pitih-ketuk.
70 gm daging-potong kecil.
Sedikit sos tiram.
Sedikit lada sulah.
Sedikit minyak jagung.
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak jagung.Tumis bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan daging.Kacau rata.Tuang kan air secukupnya.Biarkan mendidih dan daging lembut.
- Masukkan timun,sos tiram serta serbuk lada sulah.Biarkan mendidih sekejap.Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Nasi Beras Perang.
Dalam keadaan cuaca panas sekarang ,makanan bersup menjadi pilihan kami sekeluarga.Sup sayur timun tua ini menjadi kegemaran dan saya akan menyediakan 2 atau tiga kali seminggu.
betul tu.. timun boleh menyejukkan badan.. boleh di jadikan idea gak nak wat menu dinner nanti.. kan..
ReplyDeletesalah satu menu yang berkhasiat ni jas .
DeletePH nampak jer mangkuk yang penuh dengan nasi tu, alahai.....
ReplyDeletePh .i makan tak ingat donia..pastu alamak..nyesal hehe
Deleterindunya nak mkn sayur timun tua tu kak nah. jarang nampak terjual.. atau mgkin juga sbb sy jarang ke pasar besar atau pasar mlm kot... dulu masa ayah berkebun.. waktu petik timun tua utk tujuan simpan benih sampai tak termakan dibuatnya... selalunya ma sedekah je kat jiran2... skrg lama tak jumpa jadi rindu pulak..
ReplyDeletemadiha..dulu arwah ayah kakNah pun suka tanam timun tapi agaknya orang Kelantan tak reti makan timun tua jadi terbuang je selain dari buat benih.
DeleteKaknah belajar dari Mak mertua.chinese suka makan sayur ni.tapi mil tak tumis.Masuk semua bahan-bahannya dan rebus hingga masak.
Kak Nah, this is my fav soup. Balik saja dah buat soup ni. Kat US tak dapat timun tua ni.
ReplyDeletewah Gert macam kakNah ni suka sangat sayur Timun Tua ni.Tak pernah jemu.harap Gert dapat makan sepuas puasnya sebelum kembali ke Us nanti :)
DeleteBagus kasi sejuk badan ni.
ReplyDeleteMmmm...nak kena pasar juga ni cari daging pinang.