LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, December 12, 2012

Nasi Keladi

Bahan-bahannya:

1 ketul kecil keladi-kupas kulit dan potong kiub.
2 cawan beras basmathi-Cuci dan rendam sekejap dan toskan.
2-3  tbsp udang kering.-tumbuk kasar.
1 ketul kecil isi ayam-potong kiub.(Cm guna bahagian dada)
1 labu bawang besar-dadu.
3 ulas bawang putih-cincang.
1 inci halia-cincang.
2 tbsp soso tiram.
2 tbsp kicap manis.
1 tsp serbuk lada hitam.
1 tbsp sos perisa ayam.
5 biji kacang panjang -potong kecil.
Minyak jagung untuk menumis.

Daun bawang.
bawang goreng.
Cili masak.
Cara-caranya:


  • Panaskan minyak dalam kuali.Tumiskan bawang besar,bawang merah,halia dan udang kering hingga wangi.Masukkan isi ayam.
  •  Kemudian masukkan keladi & kacang panjang. .Kacau hingga sekata.Seterusnya  masukkan beras dan di gaul hingga sebati bahan-bahan tumisannya. Masukkan sos tiram,kicap manis,sos perisa ayam dan serbuk lada hitam.Biarkan diatas api sekejap sambil di kacau kacau dengan sudip.
  • Pindahkan nasi kedalam rice cooker.Masukkan 3 cawan air (air tepulang pada jenis beras yang di gunakan) .Tanak seperti nasi biasa hingga masak.
  • Siap untuk di hidangkan.Taburkan dengan hirisan daun bawang,cili masak dan bawang goreng.Sedap dimakan bersama sos cili.
Selamat  menjamu selera ya..hari ini Cm mengemas kebun jadi penggambaran pun di lakukan di luar rumah hehe.

6 comments:

  1. nasi keladi? hmmm 1st time dengar ni.. tapi biasa la.. macam2 nasi goreng ada kan.. biasa dan tak biasa rasa je lagi.. :) saya pun pecinta nasi goreng.. :) penah wat nasi goreng buah2an lagi.. mangga, nanas, semua campur skali..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak..emmmm bila tengok tajuk ni tiba2 plak teringatkan cerita bawang merah bawang putih...Dimana bawang merah bagi makan ibunya yang berupa ikan kaloi dengan nasi keladi...

    Tapi versi kat sini pastilah lebih sedap kan kan kan....

    ReplyDelete
  3. pertama kali dgr...keladi boleh digunakn utk semua menu,kan...aiskrim boleh,kek boleh...

    ReplyDelete
  4. never know you also like this very Chinese style of yam rice..sometime i add kacang panjang juga..yum yum..

    ReplyDelete
  5. mesti sedap ni kan kak cm... bestnya ada kebun...

    ReplyDelete
  6. Nasi keladi ~ 1st time dengar! Agak2nya rasa macam mana ya? Teringinlah pulak nak merasanya :)

    ReplyDelete