LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, December 21, 2012

Kek Black Forest




20.12.12 ( Semalam) adalah hari jadi Pak Encik.Tinggal 24  bulan lagi Pak Encik akan pencen jadi "Cer teka" berapa umur Pak Encik hehe.Tiada apa yang Cm mahukan di penghujung usia ini  hanyalah memohon dari Allah Taala agar diberikan kesihatan yang baik kepada kami berdua.Kasih sayang yang berterusan sehingga ke Jannah.....Amin amin.Tolong doakan untuk kami ya...

Pertama kali buat kek black forest sendiri.Rasa excited sangat walaupun tahu akan hasilnya mesti comot :)...bab bab menghias kek ni memang Cm gagal :(...Resipi asal dari buku Alex Goh.
Emulsified Sponge Cake.

Bahan-bahannya:

A

160 gm gula halus.
15 gm ovalete.

B

5 biji telur.
125 gm tepung gandum.
1 tsp baking powder.
2 tbsp koko powder.

C

40ml air.

D

75 gm melted butter.


Hiasan

Whipping cream.
Ceri merah.
Ceri dalam tin .
Coklat rice.

Cara-caranya:


  • Masukkan A kedalam mangkuk pengadun.
  • Campurkan B dan pukul hingga kental.
  • Masukkan C kedalam adunan tadi.
  • Pukul adunan sehingga kembang dan gebu.
  • Campurkan D dan gaul hingga sebati.
  • Tuang kedalam loyang bersaiz  bulat 9 inci yang di alas dengan baking paper.
  • Bakar dengan suhu 180 darjah celcius.
  • Bila kek telah masak.Sejukkan.
  • Kemudian potong kek kepada 2 bahagian mendatar.
  • Sapu lapisan kek dengan whipping cream dan lapis dengan ceri.Tutup dengan lapiasan kek yang satu lagi.
  • Sapu keseluruhan kek dengan cream dan hias dengan coklat rice serta ceri merah dan ceri dalam tin di atasnya.
  • Hiaslah mengikut citarasa masing masing :)


8 comments:

  1. selamat hari lahir..semoga sentiasa diberi kesihatan yg baik dan dipanjangkn umur serta dimurah rezeki...amin.

    yg comot tu yg sedap! suka kek blck forest..sedapnya kalau dpt sepotong :)

    ReplyDelete
  2. Happy Birthday utk hasben akak.. dekat2 nk sebaya ngan parents tun. hihi.. tp mama tun lg 3tahun kot baru smp umur pencen ;) semoga kasih sayang berkekalan insyaAllah.
    tun suka black forest! resepi ni nmpk senang compared ngan resepi dlm buku yg tun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...amin..
      T.kasih Tun.ooo baya anak cm la Tun ni...panggil makcik je Tun :)p

      Delete
  3. rajinnyer kak CM buat kek ni.. rasanya sejak2 belajar buat black forest ngan chef anuar deraman dulu sekali pun tak pernah wat lagi kat rumah.. hehe.. kes 'kedekut' nak beli ceri dlm tin tu.. hehe.. ceri tu kalau ganti dengan blueberry filling dah tak jadilah black forest kan? ada org suka gantikan ceri hitam dlm tin dgn buah blueberry yg tersedia dlm filling tu.. yg jenis masih ada sebiji2 tu.. berbeza rasa antara keduanya tu...

    apa2pun happy besday utk suami kak CM.. moga sihak2 sokmo hendaknya..

    ReplyDelete
  4. Pretty Much post it is. I enjoyed very much. If you want to know about “Food Storage” please visit: http://www.efoodsdirect.com

    ReplyDelete
  5. Happy Belated Birthday PakCik ...hehehe...soryy lambat seminggu...bulan ni sibuk sungguh...

    ReplyDelete
  6. Happy belated birthday buat Pak Encik... cantik KBFnya tu. Mudah-mudahan CM & Pak Enciknya sentiasa sihat, bahagia hingga ke Jannah. Aminnn...

    ReplyDelete