LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, August 23, 2012

Nasi Tomato Versi Kukus.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



Terima kasih pada kawan-kawan yang mengucapkan selamat hari raya untuk Cm.Terima kasih Tummy,Ibundo,Zai,FnF,Mamasya,Norli,Lena,Micasamawar,Shereen,Diana dan lain-lain lagi.Terima kasih.Minta maaf zahir dan batin....jika ada tersalah cakap atau terlebih gurau harap dapat dimaafkan ya:)

Masih dalam mood raya walaupun Maryam dah balik Penang.Agak sunyi rumah ni tanpa Maryam.Untuk menu tengahari ini Cm masak Nasi Tomato atas permintaan suami.Sejak Raya Pertama lagi asyik dok sebut nasi tomato..nasi tomato jadi hari ini Cm tunaikan permintaannya:)..Katanya dapat A markah...90 markah hehe.Cuba beri markah rendah hihi.(nada peras ugut ni)

Kali ini Cm masak Nasi Tomato Versi kukus.Insyallah nasi akan berderai tanpa rasa risau terlebih air atau sebagainya.Walaupun agak rumit tapi sangat berpuas hati.Insyallah.


Bahan-bahannya:

A

1 kg beras basmathi.-Cuci dan rendan selama 20 minit.Toskan.
1 keping kulit kayu manis-agak-agak 2 inci panjangnya.
3 kuntum bunga lawang.
2 helai daun pandan.
1 tangkai  daun ketumbar.(Guna batang dan akarnya sekali)
3 biji buah pelaga.
Garam secukup rasa.
1 ketul kiub ayam Maggi.
2 tbsp minyak sapi,

Bahan-bahan tumis.

B

1 keping kulit kayu manis.Agak agak 2-3 inci panjang.
5 kuntum bunga lawang.
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga.
3 inci halia.(Kisar)
6 ulas bawang merah.(Kisar)
1 labu bawang besar.(Cincang
4 ulas bawang putih-kisar.
1 tin sedang tomato puree.
1/3 cawan tomato sos.
Garam secukup rasa.
1 tbsp susu pekat manis.
1 cawan susu cair.
1 tangkai daun pudina.
1 ketul kiub ayam.
1 tangkai daun ketumbar.
2 helai daun pandan.
4 biji buah tomato-cincang.
1 tbsp minyak sapi.
1/4 cawan minyak masak.

Hiasan.

Bawang goreng.
Biji Gajus(.goreng)
Badam.(goreng)
Kismis(.goreng)

Cara-caranya:

A

  • Panaskan pengukus.
  • Masukkan 2 jag air kedalam periuk yang sesuai.Masukkan bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga,daun pandan,kiub ayam,garam secukupnya dan minyak sapi.Biarkan air mendidih.
  • Tuangkan beras kedalam periuk dan masak sehingga nasi 3/4 masak.Toskan airnya.Ketepikan.

B.


  • Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam kuali.Tumiskan kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
  • Masukkan bawang merah,bawang putih,halia dan bawang besar.Tumis hingga naik baunya.
  • Kemudian masukkan buah tomato,tomato puree,tomato sos,garam,susu pekat manis,susu cair,daun ketumbar,daun pandan,kiub ayam   dan daun pudina.Gaul hingga rata dan mendidih.
  • Masukkan beras yang 3/4 masak tadi kedalam kuali dan kacau hingga sebati.Ketepikan.
  • Alaskan pengukus dengan kain maslin.Tuangkan beras tadi kedalam pengukus dan kukus nasi hingga masak.
  • Taburkan dengan daun ketumbar,gajus,kismis dan badam goreng.
  • Sedap dimakan bersama ayam goreng berempah atau ayam masak merah,acar timun(jelatah),rendang dan dalca.


Selamat mencuba.Insyallah nasi tidak akan terlembik atau terkeras jika memasak cara kukus begini.Selamat berhari Raya:)

6 comments:

  1. Selamat Raya CM! your tomato rice nampak sedap sangat!

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya, CM. I'm sure you're still in the raya mood. haha.... Oh my, how delicious your rice & side dishes look. Slurppp.... Mmm...wish I can have some too.
    Hope you're having a fabulous time with your family.
    blessings
    Kristy

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya, Makcik! Whah....nasi tu tengoknya sungguh sedap. Rasa sangat lapar sekarang lah :D Hope you have a great raya. MaryMoh at http://www.keeplearningkeepsmiling.com

    ReplyDelete
  4. Salam lebaran buat Makcik Manggis dari kami sekeluarga...
    Hari ini saya masak resipi CM (Nasi Dagang Tanak) buat kesekian kalinya lagi...memang menjadi kegemaran En Suami dan anak2

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. salam lebaran n salam kenal....nampak cantiknya nasi yg dikukus tu..nnati boleh try...ela suka sgt tgk maryam..kiutttttt

    ReplyDelete