Lunch
Alhamdulillah Cm dah siap masak untuk lunch kami 4 beranak.Pastinya kawan kawan akan tertanya tanya kenapa kadang kadang Cm kata 4 beranak kadang kadang 3 beranak..Selalunya di hujung minggu Along selalu balik rumah sehingga isnin.hari biasa beliau tinggal berhampiran dengan tempatnya bekerja.
Pulut Kuning.
Semalam Cm masuk dapur Tummy tanpa izin hehe..jangan marah ya Tummy:)...dan ternampak nasi kunyit yang beliau masak.Terliur sangat sangat jadi hari ini Cm masak pulut kuning untuk menghilangkan rasa "mengidam"..orang tua jika teringin nak makan tu memang terukkan :).mesti kena masak jugak.....jika tinggal berhampiran dengan dapur Tummy Cm hulur pinggan je hehe.
Bahan-bahannya:)
3 cawan beras pulut.
1 tsp serbuk kunyit.
1 cawan santan pekat.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
- Rendam beras pulut selama 1 jam atau lebih bersama-sama dengan 1 tsp serbuk kunyit.
- Toskan airnya dan kukus sehingga beras pulut masak dan lembut.
- Angkat pulut dari dapur dan masukkan santan dan & garam.Kacau hingga sebati.
- Kukus pulut selama 15-20 minit atau sehingga pulut benar-benar masak.
- Buka penutup dan biarkan diatas api selama 10-15 minit.
- Siap.Jika pulut dimasak dengan cara begini ia tidak cepat basi.Insyallah.
Ayam Percik.
Bahan-bahannya:
3 ketul ayam( bahagian dada bersama kepak.)
1 biji santan kelapa.
5 ulas bawang merah.-kisar
2 ulas bawang putih.-kisar
1 tsp serbuk kunyit.
1 inci halia.-kisar.
2 tbsp tepung beras.
Gula secukup rasa.
Garam secukup rasa.
1 keping asam gelugur.
Cara-caranya:
- Masukkan air rebusan ayam kedalam periuk yang sesuai.
- Masukkan bahan-bahan kisar,serai,asam keping dan serbuk kunyit.
- Tambahkan dengan 1 biji santan kelapa.Jangan terlalu cair santannya ya.
- Masak hingga mendidih kemudian baru masukkan bancuhan tepung beras agar kuahnya pekat dan senang melekat pada isi ayam apabila dipanggang nanti.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa,Selalunya percik lebih sedap jika lebihkan sedikit rasa manisnya.
- Siap untuk digunakan semasa memanggang ayam nanti.
Bahan-bahan untuk direbus bersama ayam:)
1/2 biji kelapa.
4 ulas bawang merah.-tumbuk halus.
1 ulas bawang putih.-tumbuk halus.
1 inci halia.-tumbuk halus.
3 batang serai ketuk.
Cara-caranya:)
Masukkan ayam yang telah dicuci kedalam periuk dan masukkan santan dari 1/2 biji kelpa bersama-sama bahan-bahan tumbuk ,serai ketuk dan garam secukupnya.Masak sehingga mendidih dan ayam 1/2 masak.Toskan air rebusannya untuk digunakan kemudian.
Panggang ayam sehingga perang.Kemudian Curahkan kuahnya keatas ayam dan kembali memanggang agar rasa ayam dan kuahnya mesra.Ulang proses yang sama sehingga seluruh bahagian ayam tadi dibaluti dengan kuah percik.Last sekali Cm curahkan semua lebihan kuah percik keatas ayam dan biarkan kuah tadi mendidih sekejap.Pastikan kuah tidak kering baru sedap untuk dimakan bersama pulut kuning nanti.
Lauk untuk pulut kuning kali ini agak lain daripada biasa.Cm masak ayam percik..Ubah selera sekali sekala.Selalunya Cm masak kari ayam atau daging atau pun rendang untuk jadi partner pulut ni.Kali ini Cm lebihkan kuahnya agar tidak terlalu kering dan sedang elok untuk di cicah dengan pulut.Alhamdulillah sedap dan boleh di cuba lain kali.
Telur Dadar.
Anda pernah makan pulut kuning dengan telur dadar?Hmmm sedap !...bonda Cm yang memperkenalkan Telur Dadar ini semasa kecik kecik dulu.Jika guna telur ayam kampung warnanya sungguh cantik kuning keemasan.kebetulan Cm ada 4 biji telur ayam kampung dalam peti sejuk.Cantik warnanya kan?
3 biji telur.
secibit garam.
Sedikit serbuk lada hitam.
Kacau telur bersama semua bahan-bahan diatas .Atau pukul dengan garfu sekejap.Panaskan kuali tak melekat dengan sedikit minyak.Masukkan 3 tbsp adunan telur dan lenggangkan kuali agar mendapat lapisan yang sekata.Lakukan sehingga selesai.Kemudian gulung kemas kemas baru dihiris senipis yang mampu.Dah siap:)
Siap:)
Selamat menjamu selera dan selamat berhujung minggu.Semoga dapat bersama-sama dengan anak anak tercinta dengan melakukna bermacam-macam kegiatan yang dapat mengeratkan lagi kasih sayang sekeluarga.Bye......
sedappnya..
ReplyDeletelama dah mas tak buat pulut kuning...
kak, kalau ada orang masak dan hidangkan masakan ini bagi lena, i would be most happy! the ayam percik sounds delicious!
ReplyDelete