Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Roti yang masih panas baru keluar dari oven.Baunya sungguh sedap .Terasa seolah olah berada di kedai roti:).Inilah roti untuk sarapan kami pagi besok.Semasa kat Penang Airport pada pagi Sabtu lepas Heng Ching bekalkan untuk kami satu buku besar Roti wholemeal (home made).Bila di simpan didalam peti sejuk roti itu tetap lembut.Biasanya roti home made yang Cm buat akan keras jika disimpan di dalam peti sejuk.......
Bahan-bahannya:)
2 cawan tepung roti.
2 cawan tepung wholemeal.
3 tbsp gula perang.
3 tsp yis segera.
1 biji telur+ air=1 cawan.
4 tbsp plain yogurt.
2 tbsp butter.
1/2 tsp garam.
Cara-caranya:)
- Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam mangkuk pengadun(Cm guna KA)
- Uli sehingga doh kenyal.Tutup mangkuk pengadun dan biarkan doh naik double saiz asalnya.
- Keluarkan doh dan tumbuk buang anginnya.
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan bulat-bulatkanya.
- Aturkan ke dalam dulang (sapu sedikit butter pada dulang)biarkan doh naik 2 kali ganda dari saiz asalnya.
- Bakar hingga masak.
Nota: Jika guna bread maker mengambil masa 3 1/2 jam .
Tengah pujuk hubby belikan bread marker. Dekat-dekat Christmas macam-macam sale. Mulalah angan-angan nak ice cream maker juga. Tapi bila beli nanti selalu kena usik buat hiasan je...
ReplyDeleteBestnya makan fresh bread!
ReplyDeleteAssalamualaikum Cik Manggis..
ReplyDeleteWah!!! Pagi2 Lagi Dah Hidangkan Kak Lin Dengan Roti Wholemeal..Nampak Gebus Dan Sedap...Kak Lin Suka Makan Roti Dgn Air Kopi...Org Dah Hidangkan Roti...Nak Mintak Air Pulak...Hik3
Tabik hormat pada Cik Manggis yang sanggup buat roti gebus macam ni.. Che Mid tak berkeinginan lagi walaupun hari-hari makan roti.. ish .. pemalas bebenor..
ReplyDeleteSalam cm...tengok roti yang cm buat bukan main gebus lagi makan dengan apa2 pun sedap.Bilalah saya nak mencuba mungkin tunggu BM kot hehehe....
ReplyDeletekak CM,
ReplyDeleteni mesti dah lupo kat kita.lama tak keudara.kita pernah belajar buat wmb nie.mmg gebu gitu tapi yg tu tak uh yougart.
kak CM ^^ terasa sihat tgk wholemeal bread nih.. tun suka! dulu2 tun mmg akan beli wholemeal bread. tp biasa xsempat nk habis, kdg2 dh keras, kdg2 rosak.. sbb tun sorang je yg mkn wholemeal bread, org len cari roti putih jugak.. huhu..
ReplyDeletei think i havent used yogurt in my breads before, you sounded them really good!
ReplyDeleteberapa suhu oven n berapa minit?
ReplyDeleteCM...bleh tak klau guna dry yeast?
ReplyDelete