Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Bahan-bahannya:
Lapisan bawahnya:
3 1/2 cawan santan kelapa.
1 1/4 cawan tepung beras.
1/2 cawan tepung gandum.
1/2 cawan gula pasir.
Secubit garam.
1 cawan pisang lenyek.
Cara-caranya:
- Bancuhkan semua bahan-bahan di atas kecuali pisang.Tapiskan.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan.Bila hampir pekat masukkan pisang dan kacau rata.Masak hingga keluar wap.
- Alaskan loyang dengan plastik dan tuangkan adunan kedalam loyang.Adunan ni agak likat jadi ratakan dengan senduk plastik agar sekata ketebalannya.
- Kukus hingga masak dan cakar-cakar dengan garfu pada permukaannya.Ketepikan.
Lapisan Atas:
Bahan-bahannya:)
3 cawan santan kelapa.
3/4 cawan tepung gandum.
1/4 cawan tepung jagung.
1/4 cawan gula pasir.
secubit garam.
Sedikit pewarna kuning.
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan-bahan di atas,Tapiskan.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan.bila naik wap tuangkan adunan keatas lapisan bawah tadi.
- Ratakan supaya mendapat ketebalan yang sekata.Kukus hingga masak.
- Apabila masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih talam cepat basi.Selamat mencuba ya:)
Assalam kak CM, nampak elok jer kejadian talam ni kak...talam pisang memang sedap...nieza suka:)
ReplyDeleteAssalamualaikum CM,
ReplyDeleteNi dia peminat kuih talam dah sampai..waduh buat Yatie terliur je tngk kuih ni...sedapnya, kebetulan ada pisang yg masak kat dapur tu, lehlah cuba resepi ni, tq berkongsi resepi..pasti akan ku buat..
Assalamualaikum Kak Nah,
ReplyDeletetak pernah cuba talam pisang nampak menarik boleh masuk list ni
Diana simpan resepi ni. Nanti balik Msia boleh buat. Rumah mak pisang banyak sangat.
ReplyDeletetak pernah makan kuih talam pisang macam ini..hope one day i can try..
ReplyDeleteSalam KakCM. Kak CM buat sukat dgn cwn metrik ke cwn kopi?
ReplyDeleteSalam cm...cantik tepung talam yang cm buat tentu rasanya sedap.
ReplyDeletenk wat laaa
ReplyDeletenk wat laaa
ReplyDelete