Ini lah menu untuk makan tengahari kami dua beranak.Sebelum keluar untuk menjemput si Adik dari sekolah Cm masak macaroni makanan laut kegemarannya.Tiap tiap hari makan pun tak apa katanya:)
Bahan-bahannya:
300 gm macaroni-rebus dan toskan.
1 labu bawang besar -cincang
100 gm cendawan-siat-siatkan.
7 ekor udang segar.
150 gm mozarella cheese.
2 ekor sotong-bersih dan potong bulat.
Sedikit bunga kobis,brokoli,lada benggala warna kuning,merah dan hijau.
1 biji buah tomato-potong kiub.
2 1/2 cawan susu segar.
3 tbsp tepung gandum.
12 tbsp butter.
Sedikit serbuk lada hitam.
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Panaskan butter dan masukkan tepung gandum.Masak hingga kekuningan .
- Masukkan susu segar dan kacau hingga rata.Kemudian masukkan sotong dan udang.
- Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.Masukkan pasta dan gaul hingga mesra.
- Masukkan sayur sayuran dan rasa lah garam dan gulanya.Taburkan serbuk lada hitam dan cheese.Kacau hingga rata.
- Siap untuk dihidangkan:)
nampak very creamy. Pasta ni makanan bebudak. Tekak kpah pun tak berapa ngam dengan pasta. Kalau buat cuma cuit-cuit sikit je.
ReplyDeleteCm, anak-anak suka sgt creamy macaroni ni. Jom kita tukar-tukar macaroni..kebetulan saya pun masak macaroni tapi macaroni goreng ala Malaysia gitu...
ReplyDeletekak cm ^^ semalam tgk anna olsen msk camnii.. tp dia wat pasta sendiri laa.. hihi... kalau tun mkn kompom letak cili padi. hihi.. tekak org melayu la katakan ;p
ReplyDeletei love this kind of quick meal and also this is full of nutritions, yours sound delicious!
ReplyDeleteSalam cm....Saya selalu masak macaroni macam buat mee goreng,kalau tak anak2 tak suka.
ReplyDeleteWah ni makanan kegemaran Diana...yum yum seafood. Dapur saya kurang berasap beberapa minggu ni...lapar pula tengok hidangan yang CM buat ni.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletetak tahu kenapa
saya kurang suka
makaroni nih..lebih
prefer mee maggi..
mungkin lidah Malaysia
Salam CM,
ReplyDeleteMinat benar adik dengan seafood ye. Boleh join kak ijan ni :)