BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku">>kita gantikan dgn serbuk agar2
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan...tak letak sb mangga dah habis.
Daun pudina untuk hiasan
ARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
- Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
- Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...
***Semasa timbang serbuk agar agar tadi Cm terlebih sukatannya jadi puding mangga ni agak pejal :(...lain kali kena hati hati semasa sukat agar agar serbuk ni....
salam..
ReplyDeletememang tak di sangkal lagi
masakan anda memang "de bommm"..yum-yum
menyelerakan saya yang dah kenyang nih..
adehhh...naik la KG gini..he he
salam cikmanggis,
ReplyDeleteHanya mampu hantar senyum di sini (",), walau teringin hihihih........ Suka bilangan ganjil susunan atas sekali.
Dah terase kat tekak ni puding mangga yg sejuk tu cikmanggis!
ReplyDeletesedapnya tgk puding CM ni...lama dh tak buat puding sejak cuaca sejuk ni.
ReplyDeletedapat kat saya ni kejap je habisnya..
ReplyDeletemmm sedap tu.. makan sejuk2 nyaman jek lalau kat anak tekak ni he he he
ReplyDeletewow, this is best to serve in a hot sunny day!
ReplyDeleteKena cari acuan. Susu sejat tu condense milk ke? Kegemaran saya puding ni.Tengok gambar puding ni ada selera sikit nak makan sebab badan letih sangat kut.
ReplyDeleteZulkbo...hehe tak la dbom Zul..biasa biasa je..kg Cm dah melebihi tahap amaran ni:(
ReplyDeleteZam..hehe nanti bila datang ke rumah makcik boleh lah makcik masakkan untuk Zam:)
ReplyDeletep3chandan..hehe
ReplyDeleteNieza..kena tunggu cuaca panas ni:)
ReplyDeleteadzriel AB..kena buat lebih ni:)
ReplyDeleteHalamanku..salam erma:)mmg kena simpan dalam peti ais dulu..biar sejuk baru sedap dimakan,
ReplyDeleteSonia..ya mmg btol:)sangat sesuai dimakan ketika cuaca panas terik:)
ReplyDeletekebun malay kadazan girl..salam Diana.Apa khabar Rayyan?semoga bertambah baik dan cepat cepat baik:).
ReplyDeletesusu sejat tu susu cair bukan susu pekat manis:)
Kak CM,
ReplyDeleteTak boleh tahan tekak ni nak merasa puding yang kak CM buat ni.Saya suka puding-puding macam ni tapi kalau saya buat,saya seorang saja la yang tukang makannya sebab bapak budak and budak tu memnag tak minat puding or jelly.Yours look so delish,kak.