LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, February 27, 2011

Chewy Gooey Yummy Brownies.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Memang dah lama tak makan dan tak masak brownies.Maklumlah nak jaga kandungan gula yang perlu di ambil setiap hari.Dalam usia yang dah masuk warga emas ni semuanya mesti dijaga dengan baik...jaga pemakanan kerana semua penyakit berpunca dari apa yang kita makan.Brownieas ni Cm masak atas permintaan Atiqa.Cm hanya ambil berkat je rasa sebesar ibu jari...sedap!! Beliau minta kek coklat tapi Cm buat brownies kerana ianya sangat senang dan rasanya lebih kurang je..adik beradik.
Bahan-bahannya:
A
250 gm butter
400 gm coklat masakan-potong kecil.

B
5biji telur grade A
1 tsp esen vanilla.
1 tbsp coklat emulco
290 gm gula perang(lain kali kena kurangkan lagi gula)

C
Ayak:
90 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko.

D
100 gm badam  -panggang.

Cara-caranya:
  • Cairkan A dgn kaedah double boil.
  • Panaskan oven 160C.
  • Dalam mangkuk yang lain pukul guna whisk gula perang,coklat emulco,esen vanilla dan telur hingga sekata.
  • Masukkan A dan kacau lagi hingga sebati.
  • Kemudian masukkan tepung dan koko yang telah diayak.Gaul hingga sebati.
  • Masukkan badam.Gaul rata.
  • Alaskan dulang 9X12 inci dengan kertas minyak.Tuangkan adunan kedalam dulang dan tabur dengan sedikit badam jika suka.
  • Bakar selama 45 minit atau hingga brownies masak.
  • Biarkan brownies sejuk sedikit barulah di potong mengikut selera yang anda mahu.Siap:)
Terima kasih pada Along Roz kerana Cm ambik resepi dari blog Along.dan Blog Sesedap Rasa .Terima kasih banyak banyak.Minta dihalalkan ya.

9 comments:

  1. kak yat..sedappnya brownies tu...
    terliur mas nengoknya....
    nak sikitt..he..he..

    ReplyDelete
  2. ooppsss..tersilap lak...
    CikManggis la..macam mana tersasul kak yat lak...he..he.
    jangan marah yer CM...he..he..cayang CM...

    ReplyDelete
  3. Along pun dah lama tak buat bronie... CM mkn cikit jer, yg lebey tu pas jer kat kita orang, ramai datang nganga macam boyer...hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam CM, sedapnya! terliur lak nengok brownise ni mlm2 ni...hehe

    ReplyDelete
  5. CM,
    hitam memikat betul brownies ni:D

    ReplyDelete
  6. waduh sedapnye cikmanggis..akhirnye bronis chewy gooey ni sampai gak ke putrajaya..hehe!!

    ReplyDelete
  7. Sedapnya...tapi nak kena turun berat badan lagi...menggoda betul tengok brownies ni.

    ReplyDelete
  8. sedapnyer..nak sikit...suka ler brownies nie...tie nie peminat coklat tu yg gila bila tengok pic nie....terliur dah nie...nak wat cam ner haaaa.....suka la tgk resepi cm kat sini... n tie pun dah follow kat sini ...jom la dtg singgah n follow tie nanti kalau la CM sudi...

    ReplyDelete
  9. What a huge relief I made a chocolate cake this morning. Otherwise I would be hungry and drooling now looking at your brownies. Brownies....always my favourite. I can eat it any time :D Hope you have a lovely day. MaryMoh at http://www.keeplearningkeepsmiling.com

    ReplyDelete