LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, November 22, 2010

Masak Lemak Pucuk Ubi dengan Daging Salai.

Salam dan selamat sejahtera.Setiap kali kami ke Pasar Pagi Beranang pastinya cm akan  beli pucuk ubi dan ikan keli salai.Kali ini tukar selera sikit ,beli daging salai.Agak esotik:)anak anak tak suka benda benda salai ni.katanya bau asap.Suami Cm cakap dia nak cuba..jadi hari ni dah siap masak untuk menu tengahari hanya tunggu suami cm balik untuk makan je:)
Sepatutnya resepi asal masak lemak ni mesti pedas dan santannya agak pekat...tapi setiap kali makan masak lemak begini rasa bersalah pada diri  sendiri..maklumlah lemak-lemak ni tak elok untuk kesihatan.Jadi kali ini kuahnya agak cair dan tidak pedas.Bahan-bahan untuk rencahnya pulak  tidak banyak.
Bahan-bahannya:
5 biji cli api-jika suka pedas boleh tambah lagi
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih(optional)
1 inci kunyit hidup
200 gm daging salai-hiris nipis
1/2 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat dicampur dengan 1 cawan air.(jika suka pekat boleh tambah santan)
garam secukup rasa.
Pucuk ubi secukupnya(cm guna anggaran 50 sen harganya)
Cara-caranya:

  1. Bawang putih,bawang merah,kunyit hidup dan cili api di kisar halus.
  2. Panaskan santan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan daging salai.Masak hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan pucuk ubi,asam keping dan garam secukup rasa.Biarkan mendidih sekejap.Siap untuk dihidangkan :)

16 comments:

  1. ping ping kt corner... sretttt.. opssss sampi dh umah opah! opah wat per tuh?? atuk mana?? nih mama suh anto ciskek wat num ptg... nak mamam sini dululah sblm sambung ping ping... hihi

    ReplyDelete
  2. Salam makcik...bestnya resipe ni tapi susah nak cari pucuk ubi di sini :(

    ReplyDelete
  3. Hana & Darwis..amboi amboi!!!baik baik brek tu..nape guna kaki nanti haus selipar Jepun tu..meh masuk dulu..opah suapkan nasi hehe atuk solat:)jap lagi nak masuk opis:)t.kasih kasi kek ya!HEHE

    ReplyDelete
  4. salam sejahtera Tummy:)..boleh ganti dengan kacang panjang atau pucuk paku:)

    ReplyDelete
  5. aritu makcik ada pelawa pucuk ubi rumah dia.. tp kita kata nnt dulu sbb sayur dlm fridge byk lg... tunggu sayur dah abis baru kita petik fresh2 baru best masak kan... tak pernah lg masak daging salai.. ikan salai penah masak masa beli kat temerloh dulu...

    ReplyDelete
  6. salam cm..masakan macam ni menyelerakan bagi kita..budak2 tak suka..kakyam kalau masak guna santan cair sangat..kakyam tak suka pekat...makan pula dengan ikan kering mambar goreng,sanbal belcan atau budu n durian..ummmp mentua lalu belakang memang tak nampak..hehe.

    ReplyDelete
  7. salam rindu cikmnggis..lama kita x merewang..sibuk banget..hehee! CM & family pekabo?? hrp sihat sokmo ye..puan doc la nih tgh tingtong..nk tenet pun cilok2!! arini sempat jenguk tingkap umah cm je..nnti esok2 kita masuk dalam ek..hehe!!

    ReplyDelete
  8. Aduiii...sedapnya...tapi kalau saya makan menu ni mesti tambah cili tapi bukan santan pekat.

    ReplyDelete
  9. Madiha..nanti boleh cuba tapi anak anak tak suka katanya bau asap hehe

    ReplyDelete
  10. kak yam..wslm kak yam..ooaloh ..sedap nya ikan mambar tu ..bau hatuk hatuk sikit ..sedak seghoti:)

    ReplyDelete
  11. inahar..lamanya inahar menyepi hehe tak apa berkorban demi tugas:)

    ReplyDelete
  12. Zai..memang betul zai lagi pedas lagi sedap:)

    ReplyDelete