Sepatutnya resepi asal masak lemak ni mesti pedas dan santannya agak pekat...tapi setiap kali makan masak lemak begini rasa bersalah pada diri sendiri..maklumlah lemak-lemak ni tak elok untuk kesihatan.Jadi kali ini kuahnya agak cair dan tidak pedas.Bahan-bahan untuk rencahnya pulak tidak banyak.
Bahan-bahannya:
5 biji cli api-jika suka pedas boleh tambah lagi
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih(optional)
1 inci kunyit hidup
200 gm daging salai-hiris nipis
1/2 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat dicampur dengan 1 cawan air.(jika suka pekat boleh tambah santan)
garam secukup rasa.
Pucuk ubi secukupnya(cm guna anggaran 50 sen harganya)
Cara-caranya:
- Bawang putih,bawang merah,kunyit hidup dan cili api di kisar halus.
- Panaskan santan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan daging salai.Masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan pucuk ubi,asam keping dan garam secukup rasa.Biarkan mendidih sekejap.Siap untuk dihidangkan :)
ping ping kt corner... sretttt.. opssss sampi dh umah opah! opah wat per tuh?? atuk mana?? nih mama suh anto ciskek wat num ptg... nak mamam sini dululah sblm sambung ping ping... hihi
ReplyDeleteSalam makcik...bestnya resipe ni tapi susah nak cari pucuk ubi di sini :(
ReplyDeleteHana & Darwis..amboi amboi!!!baik baik brek tu..nape guna kaki nanti haus selipar Jepun tu..meh masuk dulu..opah suapkan nasi hehe atuk solat:)jap lagi nak masuk opis:)t.kasih kasi kek ya!HEHE
ReplyDeletesalam sejahtera Tummy:)..boleh ganti dengan kacang panjang atau pucuk paku:)
ReplyDeletesodappnyerr pucuk ubi makk..
ReplyDeleteme..memang sodap:)
ReplyDeletearitu makcik ada pelawa pucuk ubi rumah dia.. tp kita kata nnt dulu sbb sayur dlm fridge byk lg... tunggu sayur dah abis baru kita petik fresh2 baru best masak kan... tak pernah lg masak daging salai.. ikan salai penah masak masa beli kat temerloh dulu...
ReplyDeletesalam cm..masakan macam ni menyelerakan bagi kita..budak2 tak suka..kakyam kalau masak guna santan cair sangat..kakyam tak suka pekat...makan pula dengan ikan kering mambar goreng,sanbal belcan atau budu n durian..ummmp mentua lalu belakang memang tak nampak..hehe.
ReplyDeletesalam rindu cikmnggis..lama kita x merewang..sibuk banget..hehee! CM & family pekabo?? hrp sihat sokmo ye..puan doc la nih tgh tingtong..nk tenet pun cilok2!! arini sempat jenguk tingkap umah cm je..nnti esok2 kita masuk dalam ek..hehe!!
ReplyDeletesalam kak lauk sgt seydap
ReplyDeleteAduiii...sedapnya...tapi kalau saya makan menu ni mesti tambah cili tapi bukan santan pekat.
ReplyDeleteMadiha..nanti boleh cuba tapi anak anak tak suka katanya bau asap hehe
ReplyDeletekak yam..wslm kak yam..ooaloh ..sedap nya ikan mambar tu ..bau hatuk hatuk sikit ..sedak seghoti:)
ReplyDeleteinahar..lamanya inahar menyepi hehe tak apa berkorban demi tugas:)
ReplyDeleteMimi..lauk orang dulu dulu:)
ReplyDeleteZai..memang betul zai lagi pedas lagi sedap:)
ReplyDelete