Salam dan selamat pagi. Resepi untuk Muhibbah Malaysian Monday kedua cikmanggis didatangkan khas oleh "chef" jemputan dari UK, siap dengan modelnya sekali. Semasa tinggal bersama cm di Malaysia Atiqa selalu menolong cm kat dapur terutama bila cm buat samosa dan karipap. Lama-kelamaan beliau sangat mahir dalam membuat dua jenis kuih ni hmmm boleh juga dikatakan telah "lawan Towkay" hehe. Jom kita lihat bagaimana Atiqa tunjuk skillnya didapur .Oh ya terima kasih pada "model" yang handsome ni :)
Ingredients:-
One chopped onion
2cm ginger – chopped or sliced
1-2 half-boiled potato – then cut into small cubes 1-2cm
1-2 cups of half-boiled peas (preferably frozen peas)
1 half boiled carrots (optional)
Or 2 cups of half-boiled mixed frozen vegetables (instead of frozen peas and carrots)
Spices:
2 tablespoons of ground coriander powder
1 tablespoon of ground cumin powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon of cinnamon powder
1 tablespoon of mustard seed
3 tablespoon of cooking oil
1 teaspoon of sugar
Salt – adjusted according to taste and preference – 1-2 teaspoon
Spring roll pastry
Glue for pastry – mix 5 tablespoon of corn flour with 5 -8 tbs of boiling water
Methods:-
Filling
Gently fry the onion and ginger with approximately 3 tablespoon of cooking oil
Then add all the spices, and cook them gently with low heat until fragrance
Then add the potatoes and peas or mixed frozen vegetables
Mix thoroughly
Keep low heat at all time to avoid burnt spices
Once thoroughly mixed, add sugar and salt to tast
If too dry, you can add one-two tablespoon of water to keep the mix slightly moist
You can add more coriander or cumin powder as you like
Once the vegetable fully cooked, you can put aside the filling and leave it to cool
How to make the samosa
For this recipe, I normally use the spring roll pastry
Step 1
Step 3
Step 4
Step 6
Fold the two corners of the pastry again, as shown in picture |
Turn over the samosa as below and apply the corn starch glue to both corners |
Fold the corner as shown above. Repeat it with the other corner. |
Finally, you can deep fry the samosa for 3-4 minutes until light brown! Enjoy!
Hehe ini dia peminat samosa :).. jangan habiskan ya....
jenjalan tenguk resipi tbaru CM,
ReplyDeletemmm... sedap! :)
slmt bpuasa utk CM sekeluarga.
moga ramadhan ini lebih bmakna.
salam dan selamat menjalani ibadah puasa..terima kasih CM..asek lupa..macam mana nak lipat cantik..CM dah bagi tunjuk langkah demi langkah..terima kasih banyak..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenampak cam santai je
membuatnya..tapi kalau
tak reti mau rasa tak sedap
tambah pula tangan saya yang
membuatnya..he he..selamat
menyambut Ramadhan nanti..
Salam makcik... hehe ada samosa special dari London pulak :) Enak!
ReplyDeleteTerima kasih kerana menjadi penyongkong MMM :)
Salam... akak erma memang suker semosa n sewaktu dengannyer... huh dah lah sedap semosa tu.. ader lak model mkn hu hu hu terliur...
ReplyDeletenak 3 ketui kak..
Salam cm...saya selalu beli ready made samosa sebab tak tahu nak lipat dengan kemas tapi dengan adanya tunjuk ajar dari uk insyaallah bolehlah mencuda.
ReplyDeletesalam pie..terima kasih.Sama-sama lah kita berdoa agar Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.
ReplyDeletesalam kak erna..terima kasih.Sama-sama lah kita menjalani ibadah Puasa dengan penuh rasa rendah diri .
ReplyDeletesalam Zulkbo..terima kasih.
ReplyDeleteSalam sejahtera Tummy..hehe dia sudah lawan Towkay ma:)
ReplyDeleteTerima kasih kembali.
salam erma..hehe model tak yah bayar :)
ReplyDeletesalam Zai..jika lama tak buat kadang kadang cm pun lupa:)
ReplyDeletewah! ada model tatahan tue...brape bayar model tu? hehehe..nway cikmaggis, el pjam resepi ayam panggang cikmaggis tu...mekasih yea...
ReplyDeletesalam cm...ooo mak dah kalah dengan anaklah tu..tak ada tanda-tanda nak dapat cucu ker?
ReplyDeletesuker tgk pankek durian tu..mcm sedap ajerlah..nak cuberlah buat nanti.
Salam makcik, wow, macam buat origami :) Cantiknya lipatan tu, tentu enak dimakan. Glamournya model!
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeletewooo capa tuh peminat samosa?? ;)
salam el..hehe .
ReplyDeleteterima kasih sb sudi cuba resepi tu ya:)
Kak Ina Kl..wsalam..hehe nampak gayanya blom ada rezeki lagi nak jadi opah:)
ReplyDeleteJika minat durian boleh la cuba.Sedap,
Shaz..salam sejahtera Shaz..a ah..btol macam origami,makcik tak perasan tadi:)
ReplyDeletemodel tu memang glamour hehe.
wsalam Deetha..hehe ini menantu makcik:)
ReplyDeleteWah siap ada model handsome lagi. Ni kalau bukak buat order tak menang tangan Dr Atiqa nak lipat samosa ni.silap2 model tu pun kena tolong lipat sekali.
ReplyDeleteIjan
Salam Cik Maggis , :)) Terima kasih for all the step by steps. insyallah saya buat nanti. sedap sangat nampaknye.
ReplyDelete