Jom lihat resepinya ya..tak larat nak membebel panjang-panjang...cuaca sangat panas ni...adoii....
Bahan-bahannya:)
5 biji telur saiz kecil
250 gm tepung gandum
250 ml santan(cm guna santan kotak)
300 gm gula pasir
2 tsp ovalete
1 tsp baking powder.
pewarna hijau
2 tsp pandan paste.
Kelapa putih secukupnya digaul dengan sedikit garam dan tepung jagung.
Cara-caranya:
- Panaskan pengukus.
- Pukul telur ,gula dan ovalete hingga putih & gebu.
- Masukkan tepung(ayak dgn baking powder),pandan paste,pewarna hijau.Pukul hingga sebati.
- Masukkan santan.Pukul lagi.
- Masukkan sedikit kelapa kedalam acuan dan kukus sekejap.
- Keluarkan acuan dari pengukus dan isikan dgn adunan tadi,
- Kukus hingga masak-lebih kurang lima minit...oh ya jangan lupa sapukan sedikit minyak pada acuan sebelum digunakan agar tak melekat
- Biarkan kuih sejuk baru keluarkan dari acuan..siap untuk dihidangkan:)
wahh,,banyak kelapanya tuh..klu manis lawan ngan klapanya tuh..sah sodappp..
ReplyDeletesalam izah..sebenarnya terlebih kelapa tu:)
ReplyDeletesalam kak manis... smlm duk usha carik resepi nih... bila dh sengseng lengan kat dapur tgk2 kelapa kering xde! huwwaaaaa...mencik tol! nak 6 ketui kak!
ReplyDeletesalam cm...lame x mkn putri ayu tu-nak bt x reti :)
ReplyDeletemy boys sume suka kuih ni CM.. sedappp...dah tu comey lak tu
ReplyDeletelook nice, Selamat buka Puasa!
ReplyDeletetu la tgk terlebih kepala sure sedap mkn tu..el suke yg kelapa lebih hehehe
ReplyDeletep/s: CM el dah try serabai CM...tp kuah tu el x taruh pisang wat biasa jek..alhamdulilah 1st trial jd lah CM...thx resepi
slm CM
ReplyDeleteselamat berbuka puasa.
kuih ni saya pantang. pantang jumpa! sbb antara kuih yg saya sgt suka :)
p/s- kalau ada ma
sa jom jenjalan blog saya tengok video. TQ
Salam makcik.. rasanya tak pernah makan kuih ni tapi suka sangat kat kuih janggung kemarin :)
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeleteInilah yang membuatkan nak balik ke tanah air tercinta secepat mungkin ni, huwaaa waaa waaaaa, posyerrr soran-soran, rayerr pun mungkin soran-sorangggg
salam Makcik - comelnya kuih ni, nak cari acuannnya. Rasanya tentu lemak manis :)
ReplyDeleteI love Puteri Ayu!! Brings me some childhood memories. Thanks for the recipe :)
ReplyDeletesalam cm..selamat bersahur..kelakar tenguk katun tu..ok per..lengkap semuanya.
ReplyDeleteputri ayu memang suker makan..tak terbuat sebab tak ada acuan.
Salam singgah sini..
ReplyDeleteapa kata kita pekena
murtabak mengkasar?
Kuih ni saya selalu beli kat pasar Ramadhan,nak buat tak ramai peminat.
ReplyDeleteHana..eh 10 ketoi pun boleh sebab hasilnya sangat lumayam.Lain kali kena buat 1/2 adunan je.
ReplyDeleteWasslam Deliah..apa kata Deliah cuba resepi ni..insyallah jadi.
Yan..terima kasih.Anak cm suka tapi minus kelapa:)
my dear Sonia..thank you:)
el....cm dah masuk dapur el..wah cantiknya acuan serabai tu..mana nak cari ya?
ReplyDeletepiewahid..wassalam..hehe....insyallah nanti nak lihat la jugak:)
Tummy dear...nanti bila balik Malaysia dapatlah makan kuih tu...makcik mmg suka kuih jagung tu:)
Zam..jangan sedih..peluang nak kenal negara orang bukan selalu..nanti bila balik mesia..raya lah sepuas-puasnya:)
Shaz..selamat sejahtera:)..ada ke kat ozy?nanti bila balik cuti boleh lah borong macam-macam:)
ReplyDeletecooking Gallery..terima kasih sebab sudi singgah:)
Ina kl..hehe semua kat rumah ni tak ada seni..tak pandai melukis:)....cm pun baru beli acuannya kat Bake with yan Bangi.
Zulkbo..alamak..jauhnya tu...kempunan:(
Zai...pasar Ramadhan melawati kuih muihnya sedap..beli je zai:)(zai dok dekat Tmn melawati kan)