Manisan pertama untuk Ramadhan kali ini adalah sejenis chinese dessert yang di buat dari tepung pulut.Sangat senang dan menjadi kegemaran en.suami:).....Kami suami isteri memang suka sangat kuih ni terutama bila hirup kuahnya yang mengandungi air gula dan daun pandan &hirisan halia....
Untuk Resepinya cm Copy & paste dari SINI
Ingredients:
Syrup: Method Put glutinous rice flour in a basin. Make a well in the centre, add water gradually and mix until a soft dough is formed. Divide dough into 3 equal portions. Leave 1 portion uncoloured, add pink colouring to another, and red to the other. Roll each portion out into a long strip, then pinch off small, equal portions; roll each small portion between the palms of both hands to form round balls. Bring the water to a boil and add the balls. When the kuih ee is cooked, they will float to the surface. Remove the balls with a wire mesh ladle or slotted spoon and drop into a basin of cold water; leave to cool, then drain. To make syrup: In a large saucepan, mix water and sugar and bring to a slow boil. When the sugar dissolves, add pandan leaves and ginger slices. Boil over low heat for 5 minutes, then add the cooked kuih ee. Bring the syrup to a boil, remove from heat, and serve as a hot or cold dessert. Note For a change, serve the glutinous rice flour balls with chilled fruit cocktail. |
ala kak, tengok gambar pun dh terpikat.. mesti sedap yer desert ni.. nk cuba nanti.. TQ
ReplyDeletesalam CM
ReplyDeletemoga dpt menjalani ibadah puasa dgn sempurna.
cantik dan menyelerakan. simple resipinya.
salam cm..eh rasanya dah lama kakyam tak singgah..apa khabar..kakyam ucapkan selamat melakukan ibadah puasa..tengah membaca n3 yg lepas2 ni.
ReplyDeleterasanya tak sdaplah panggil cm..apa namanya ya..hehe..
salam cikmanggis..waduh cedaapnye!! suker banget kuih2 bertepung pulut cenggini..kita terpaksa berbuka kt klinik jek sepjg minggu nih...adoyai!! cian kt kita..sob..sob..sob!!
ReplyDeletesalam makcik, waduh... sedap tu yaa.. hangat2
ReplyDeletekalau dsini namanya wedang ronde (kalau hangat) atau es ronde(kalau dingin). hehe
Salam..CM rajinnyer... erma buka yang senang2 jek..bila nak ajak bebuka kat putrajaya ni ha ha ha ha
ReplyDeletewah menarik..tp kna tggu wkend bru leh buat...
ReplyDeleteSalam makcik ..Oh dah lama tidak makan tang yuan! Kalau Hakka didebut tong yuan :)
ReplyDeleteSalam cm...tq kongsi recipe mudah.
ReplyDeletesalam ramadhan, kak CM,
ReplyDeleteapa khabar? sempena ramadhan ni, saya mohon maaf atas segala salah silap saya.
Tergodanya saya ngan bebola warna warni tu. kuih Ee... cantik namanya.
Selamat berbuka CM. Saya suka sangat dessert ni, mak saya buat kuahnya guna gula merah. Mmmm.
ReplyDeleteNoorma..salam..sebenarnya kuih ni sama dengan kuih biji nangka tapi tanpa santan.
ReplyDeletePiewahid...Amin....sesuai untuk berbuka puasa.
ReplyDeletekak yam..terima kasih kerana sudi jengah blog cm ni...ala ..kakyam panggil Cm je lagi glamour rasanya hehe
ReplyDeleteInahar..ala ciannya adikku sorang ni..tak apa demi tugas.Selamat berpuasa ya.Bila cuti nanti pulun memasak ya:)
Deetha..wasalam..eh sedapnya nama tu..makan sejuk lagi nyaman:)
Erma..ni kuih paling senang didunia..hehe nanti kita set date ya:)
Eliya..senang je buatnya..insyallah jadi:)
Dear Tummy..Tong Yuan..ya baru makcik ingat selalu Mil sebut
Indahouse..sama-sama lah..cm pun minta maaf jua....eee agaknya nama terkejut tu hehe
Zai..memang sangat mudah ni:)
Shaz dear...wah nanti nak cuba gula merah pula:)