Ok..semalam cm cuba buat kek lapis prune....selalu bertandang ke blog Rima dan sangat teruja dengan kek lapis yang Rima buat.Kemas dan cantik dan pastinya rasanya pun sedap.Tiap hari cm mesti singgah ke blog Rima dan setiap kali jugaklah berangan nak buat kek lapis prune ni....kebiasaannya jika cm buat kek lapis hasilnya memang "sememeh' atau selekeh :) tapi kali ni ok la...hehe ok ke?
Oh ya sebelum cm letakkan resepinya kita nak beritahu kawan-kawan peminat kek lapis,kek ni tersangatlah yummy,anak-anak dan suami pun puji sedap:)..... .walapun agak remeh membuatnya tapi hasilnya memang berbaloi.
Bahan-bahan A:
250 gm butter(kita guna golden churn)
1 tsp kek lapis spices
1 tsp esen vanila.
80 gm golden syrup
80 gm susu pekat manis
Bahan-bahan B:
15 biji kuning telur
3 biji putih telur
1 tbsp ovalette
120 gm gula halus
20 ml air sejuk
80 gm super fine flour
1 tbsp ovalette.
Bahan-bahan C:
Beberapa titis pewarna kuning
150 gm pitted prune
Melted butter
Cara-caranya:
- Pukul semua bahan-bahan A hingga gebu -ketepikan
- Dalam bekas yang lain pukul B hingga kembang dankental .
- Kemudian satukan A kedalam B dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan pewarna kuning dan kacau rata.
- Sudukan 3 senduk(9o gm) kedalam loyang dan ratakan.
- Bakar dengan menggunakan api atas hingga perang .
- Keluarkan loyang tekan-tekankan (untuk keluarkan gelembung angin) dan sapukan dengan melted butter & ulangi proses yang sama sehingga lapis yang ke 4.
- Kemudian lapis yang seterusnya selepas sendukkan adunan dan ratakan letakkan prune dan bakar hingga masak .Lakukan proses yang sama hingga selesai.
- Akhir sekali tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 10 minit.
- Biarkan kek betul-betul sejuk baru dipotong. Selamat mencuba:)
aduh kak..nampak best sangat kek lapis prune tu..takut saya nk buat..banyak telo plak tu..kang kalo tak jadi naya jer.. takpe..saya mintak sepotong boleh?? hehe
ReplyDeletenoorma Ismail.. buat la insyallah jadi dan sangat sedap..betul-betul sedap
ReplyDeletehehe nah...akak kasi 3 potong:)
waduhhhhhhh pagi2 sudah terpesona ngan kek cantik nih! nak buatnyer kene pikir spoloh kali dulu! tp mcm nak buat.. huwaaaaaaaaa....`yanggg...jgn marah klu telo abesss!`! muahahahaa
ReplyDeletehaha habis telur cm se sarang sb cake ni.jap nak g pasar beli telur:)
ReplyDeleteSalam Cik Manggis..sedapnya nampak kek tu..tambah2 ada prun..hu hu meleleh air liur...
ReplyDeleteSalam CM, saya jg spt CM berangan nak buat kek lapis bila tgk blog kekawan. InsyaAllah raya ni nak cuba dan Bolehlah try resepi di atas. Tq.
ReplyDeletesalam k.CM...
ReplyDeletemoist sgt nmpk kek lapis tuh...dah lama sy xmelapis...
Salam wah akak.. rajinnyer melapis.. nampak syedap n moist..
ReplyDeleteaduh kak... sedap nyer... tp bile nk buat tuh yg malas.... tlg anta sepotong blh... meleleh air liur nih...
ReplyDeleteadui..dui..sedapnya Cm..meleleh ayaq liuq
ReplyDeleteslut la kak cm kerna lulus melapis..ilah tak reti langsunggg dan kurang sabauuu..heheh menjahit baju raya ponggg dah jemu..mata kurang nampak dekat2.. hehehe
ReplyDeletesalam makcik.. sedap ya kuih lapis ni! Baru makan tengahari (mee udang makcik!) kalau dapat sekeping buat tea time kan sepurna :)
ReplyDeletealah..da melapis la plak..mmg terer cikmanggis ni...
ReplyDeletewah cm dah pandai buat kek lapi..chaiyok..yana kena balik dulu sebab kelas dah mula. insyallah nak raya dia nak balik jugak lagi..nak raya kat sini.
ReplyDeleteKerull..walau pun rupanya tak cantik tapi rasanya sangat enak..betul..tak tipu hehe
ReplyDeleteazian...cuba lah buat.Dari segi rasa mmg sedap.Rupa tu.... bila selalu buat insyallah mungkin boleh jadi cantik kot:)
ReplyDeletemizwa..memang moist..tak manis sangat.
ReplyDeleteHALAMANKU..moist dan sangat sedap terutama bila guna butter golden churn.
ReplyDeletealoy..ketika dan saat ini kek ni dah jadi kenangan.habis..licin.Lain kali makcik hantar ya:)
ReplyDeleteYan..terima kasih :)
ReplyDeleteilahjy..ilah dah mula jahit baju raya ke?bestnya pandai menjahit ni...
ReplyDeletecm pun kurang sabar bab melapis ni sb tu rupa kek tu tak cun.
Tummy..selamat sejahtera.eh Terima kasih sb sudi cuba resepi makcik tu..terharunya!!
ReplyDeleteeliya..hehe terima kasih.Bila kena puji rasa nak buat lagi hihi
ReplyDeleteina kl..hehe akak ni buah cempedak atas pagar:)
ReplyDeletebest belajar kat India ni..jimat belanja..dan jika nak belajar bidang perubatan ,India adalah salah satu negara yang terbaik yg offer kursus ni.
penaja pun mmg hantar pelajar ke U yg terbaik di India.so jangan risau bab apa yg org cakap.salam untuk Yana.
tak baek taww tunjuk2 makanan yg sodap2 dibulan pose.. ekeke
ReplyDeleteme..alahai..saja-saja nak uji giteww hehe
ReplyDeletesalam cikmanggis..amboi rajinnye cm melapis ye!! nampak pun dah sodaap! kalu dapat merasa..waduh!! kena masuk list utk kek raya nih..hehe! tenkiu cikmanggis cayang!!
ReplyDeleteWah...mengancam betul keknya,sesuai untuk jamuan hari raya,thank you2.
ReplyDeletesalam cm...tetiba jadi lapar sgt2 bila tgk kek lapis cm ni...jgn bayangkan rasenyer nnti x blh puasa plak-hehehe :)
ReplyDeleteassalam cm
ReplyDeletesetahu sy butte golden churn tu dah disahkan tak halal..dh rmai bloggers yg stop gna..ada unsur dna babi..refer sini
http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=608176