LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, July 21, 2010

Ais Krim Malaysia



The first menu for Muhibbah Malaysia Monday is called, “Ais Krim Malaysia,” otherwise known as the Malaysian popsicle. I was quite happy when Suresh told me that I could write the recipe in Bahasa Malaysia but I am not sure whether Google translator could do a good job in translating, so it’s better to have another person translate instead.


Ais Krim Malaysia reminded me of my childhood, as I often bought them for 5 sen each. There were a lot of flavour to choose from, namely orange flavour, sweet rose essence, bubur kacang, asam boi, pineapple and sarsaparilla. Nowadays, you can get the popsicles for 20 sen each.


Reminiscing my childhood, I made some of popsicles to be enjoyed. This time around, I chose new flavours, mostly Malaysians’ favourite drinks; Ribena (blackberry flavour), Milo (hot chocolate), even kiwi and rose. All you need to prepare the popsicle is to get a long plastic tube as shown in the picture below.
Add a couple of spoons of Milo powder into warm water, followed by the sweetened condensed milk. Stir them and let the drink cools down before you pour it into the plastic tubes. You can also prepare the other variety of flavours, or you can mix your favourite flavours instead. 

Once you have poured the drinks into the plastic tubes, make sure you leave a space  at the end, so that you could tie the plastic tubes neatly. Leave them in the freezer for a couple of hours before enjoying them.

Masukkan dalam peti ais dan tunggu hingga beku/keras

 Ais Krim Malaysia yang sudah keras/beku siap untuk di makan.

Untuk keterangan lebih lanjut please click HERE

Perisa Sirap Bandung menjadi pilihan utama:)
Jus buah kiwi
Milo


 ***Thanks to my beloved "google"Muaaahhh:)
*Sepatutnya n3 ni untuk hari isnin  tapi tak apa lah cm nak post untuk hari ini:) sebab sudah salah faham masa baca aturannya tadi.

26 comments:

  1. wah banyaknya flavour..last week Sally pun buat jugak tapi satu flovour jer la..milo jer for anak dara and her friends..

    ReplyDelete
  2. salam


    dulu , mak pB memang jual eskrim malaysia nie.
    Seposen jer sebatang. pB suka eskrim bubur kacang dan asam boi.

    ReplyDelete
  3. cik manggis...ni mmg btul2 mgamit memori taim kecik-comey-kiut neh! hehehe....

    ReplyDelete
  4. wah rajinyer wat byk perise.. nak milo..

    ReplyDelete
  5. eskrim kacang xda ker...tingin nak makan nie sedapppppp tuh

    ReplyDelete
  6. Perisa sirup bandung tu kegemaran saya makcik. Terima kasih kerana menyediakan entry yang begitu "Malaysia" buat MMM :)
    Juga sungguh beruntung anak-anak makcik semuanya baik-baik belaka!

    ReplyDelete
  7. salam,
    lihat aiskrim ni, terkenang memori lalu, zaman dulu2 dan kini agak sukar untuk dapatkan aiskrim species itu kan,

    ReplyDelete
  8. laaa... hilang ke komen saya tadi??
    penat taip! he3

    p/s- saya sukakan perasa kelubi jeruk atau asam asin. masam2 masin dan manis. isi pulak seketul dua kelubi jeruk kat dalamnya. meleleh...

    ReplyDelete
  9. Hi Makcik Manggis, terima kasih sudi menyumbang "post" untuk projek kami :) Saya teringat masa kat sekolah rendah dulu, dapat 10sen dari mak/ayah - seronoknya! Boleh beli ais-krim. Favourite saya, perisa asamboi.

    Ni aiskrim yang makcik buat, so colourful, macam ada pelangi dalam peti ais :)

    ReplyDelete
  10. Salam cm

    Mengingatkan zaman kanak2,ais krim Malaysia memang sedap tak kiralah perasa apa pun.

    ReplyDelete
  11. salam cm..hehe ..tenguk gambar ice-cream malaysia ni teringat kakyam pada masa dulu..sekarang ni ada lagi orang2 kampung buat n jual pada budak2..w/p nampak tak glamour tapi sedap tau..

    ReplyDelete
  12. wsalam Sally..buat khas untuk Muhibbah Malaysian Monday :) terajin buat banyak kaler ni tp milo dan sirap bandung paling sedap.

    ReplyDelete
  13. wsalam pb..jiran cm pun masih buat lagi.20 sen sebatang.Kanak-kanak sekitar ni yang selalu borong 2-3 batang sorang:)

    ReplyDelete
  14. eliya..btol..mmg menggamit memori:)

    ReplyDelete
  15. Halamanku..hehe boleh..boleh banyak lagi ni:)

    ReplyDelete
  16. Aroha..sori makcik tak buat ais krim kacang,jika nak kena gi jauh tau..nun rumah hana Jepun :)

    ReplyDelete
  17. dear Tummy..makcik pun suka sirap bandung.Sama-sama semoga ramai lagi yang akan ambil bahagian.

    Syukur Alhamdulillah:)

    ReplyDelete
  18. Salam Zam..boleh buat sendiri ni tak susah:)

    ReplyDelete
  19. Salam Pie...hehe mana hilangnya tu:)

    Susah nak dapatkan jeruk kelubi tu..sedap betul tu:)

    ReplyDelete
  20. Hi Shaz..oh gembiranya sebab Shaz sudi singgah:)

    Asalnya harga 5 sen,kemudian 10 sen dan sekarang 20 sen sebatang:)

    hehe ada pelangi dalam peti ais..magic tu:)

    ReplyDelete
  21. salam zai..terutamanya kanak=kanak sebab warna warni tu:)

    ReplyDelete
  22. salam kak yam...teringat ais krim kelubi masa sekolah rendah dulu..sedapnya kak yam oii:)

    ReplyDelete
  23. adeh, teringat zaman budak2 dulu.. seposen je beli kat rumah jiran.. kadang2 mak buat jugak!!

    ReplyDelete
  24. Yuyun..hehe sekarang dah naik harga 20 sen:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete