Beberapa hari ni sikecil ku tak sihat dan asyik batuk-batuk je sehingga terpaksa menarik diri dari kumpulan tarian sekolahnya.Kesian betul apabila melihat raut wajahnya ketika pulang dari sekolah semalam.Menangis teresak-esak kerana ada kawannya beritahu yang mereka akan
Ok lah hari ni cm masak menu kegemaran anakanda ku sup bebola Ikan Tenggiri.semasa kepasar tadi beli 3 keping ikan tenggiri .Kali ini bebolanya lebih kenyal dan cantik dari dulu.Jom kita lihat resepinya.
Bebola:
3keping ikan tenggiri-asingkan isinya dari kulit & tulang
2 ulas bawang putih
1 tsp lada hitam
1 tbsp tepung jagung
garam
1 tbsp minyak jagung
Cara-caranya:
Tumbuk atau kisar isi ikan bersama bawang putih,lada hitam dan sedikit garam.Gaul dengan tepung jagung dan minyak masak,Bentukkan bulat bulat dan rebus dengan fish stock.
Rencah sup:
2 inci hali-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
2 ulas bawang merah-mayang
1/2 tsp serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit bunga kobis
daun bawang
1/2 batang karot.
Cara-caranya:
Tumiskan bahan bahan yang dihiris hingga garing dan tuangkan semua dengan minyak ke dalam sup dan rasakan garamnya.Last sekali masukkan sayur-sayuran.masak hingga mendidih.Siap:)
Stock ikan:
Tulang ikan tenggiri*
Kulit ikan*
Halia Ketuk*
*Masak dengan 3 cawan air dan tapis.
salam cm..sup bebola buatan sendiri..tak cuba bebola datin g ke..makcik dah cuba sedap sangat..
ReplyDeletebebola ikan /daging baik buat sendiri,kakyam dah takut nak beli sebab macam2cerita yg kita dengar kan..
Salam bertandang
ReplyDeletemenjamu mata di sini
moga anda selalu sihat
yum..
yumm..
sedapnya...
aihhh terliur laa pulak...
ReplyDeleteSesuai betul utk anak2. Berkhasiat.....
ReplyDeleteErR.. Tsp tu ape? Nanti gwa nak try ar.. Nampak sdp...
ReplyDeletecantiknyer bebola akak nih! putih jerk! nak cubelah!!
ReplyDeletewah mmg sedap pernah buat dulu...fresh kan CM
ReplyDeletesalam kak yam..cm blom cuba lagi..insyallah nanti kena cuba nih:)buat sendiri fish ball ni insyallah dijamin halal & selamat dimakan:)
ReplyDeletesalam zulkbo..amin.Terima kasih:)
ReplyDeletesalam azian..ya btol anak-anak cm suka sangat fish ball ni.
ReplyDeleteWhoopz..tsp tu teaspoon-sudu teh hehe sori ya:)
ReplyDeletesalam hana..dulu cm buat dengan kulitnya sekali tapi kali ni ambik sis je
ReplyDeleteSalam lina..jika ikan fresh lagi sedap:)
ReplyDeletesalam nenek penne..jemput makan:)
ReplyDeleteDah buat...sedap! :)
ReplyDeleteMekasih resepi.