LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, May 19, 2010

Ayam masak halia & black fungus.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Menu ayam masak halia & black fungus ini favourite En.hubby ku.Memang sangat sesuai dengan selera orang yang tak suka pedas.Menu ini lebih kepada masakan cina(bland) sangat simple dan cepat untuk disediakan:) Bahan-bahannya: 1 keping dada ayam-ambil isinya dan potong kecil. 5 ulas bawang merah-mayang. 2 inci halia -potong nipis dan racik halus. 6-7 kuntum black fungus-rendam dalam air hingga kembang dan gunting kecil. 2 tangkai daun bawang -potong panjang 4". sedikit minyak jagung untuk menumis. 1 tsp taucu sedikit garam sedikit gula sedikit kicap manis. sedikit sos tiram. Cara-caranya: Panaskan minyak dalam kuali.Tumiskan halia dan bawang merah hingga wangi.Masukkan black fungus.Gaul hingga mesra.Masukkan ayam dan kacau rata.Bila ayam sudah agak masak masukkan taucu,garam,gula,sos tiram dan kicap manis.Kacau sebati.Masukkan daun bawang.Balik-balikkan sekejap je dan angkat.Hidangkan dengan nasi putih.Selamat mencuba:) *Resepi asalnya Cm dapat DISINI

22 comments:

  1. salam makcik..saya sudah tau ini pasti hidangan kegemaran pakcik apabila ternampak gambar itu :)

    ReplyDelete
  2. haha semua orang dirumah ni tau juga..jika makcik masak menu begini anak anak akan cakap"INI abah punya"hehe

    ReplyDelete
  3. salam makcik, kita tumpang lalu, minta sikit ye..buat jamah2 mata..hehe..resipi mesti try ni..=)

    ReplyDelete
  4. wsalam ummie..try la..senang je ni..modal pun tak banyak:)

    ReplyDelete
  5. salam cm..emmm rajinnya..kak yam hari masak kari ayam dimakan dgn nasi putih ..petangnya kak yam buat lempeng dan dicicah dgn kari hehe

    ReplyDelete
  6. cik... ni makanan peberet kite ni... fungus itam tu... buat sup ngan ayam halia pun best... yummy...

    ReplyDelete
  7. salam kakyam..ni masakan harian biasa je..tumis2 je ...simple,cepat dan murah:)

    ReplyDelete
  8. salam lia..ooo lia pun pandai gak makan benda ni?makcik beli fungus tu lebih..nampak gayanya..pening lah minggu ni orang rumah ni makan fungus hehe

    ReplyDelete
  9. salam cikmanggis..entry psl black fungus nih mmg interesting..boleh diguna pakai utk diri sendiri & also my patients..hehe! nmpak gaya kena selalu masak blackfungus lak pasnih..

    ReplyDelete
  10. WOW, sedapnyeeeee ayam with fungus!!! I'm waiting with a plate...;)

    ReplyDelete
  11. salam inahar..betul cm c& p dari blog mimi sebab rasanya sangat berguna untuk diri sendiri dan nak kongsi dgn kawan2.

    ReplyDelete
  12. my dear Love...dah habis la Ling..hehe nanti cm masak lagi

    ReplyDelete
  13. kak CM...jun suka gak masakan camni..nk g umah akak makan leh? hehehe...arini try resipi dr umah kak CM...ade a few dah copy..nnti kita post yek...sedap2 n tq bg idea...

    ReplyDelete
  14. salam ,kak, entahla nape la agaknye saya tgk black fungus tu , jaditeringat padaair laichikang lak,,,,,,

    ReplyDelete
  15. Salam cm

    Kadang2 ada juga mencuba masakkan yang menggunakan cendawan yang selalu dimasak orang cina tapi anak2 tak berapa minat mungkin tak sedap agaknya,kalau makan kat kedai diorang makan habis.

    ReplyDelete
  16. sungguh rajin memasak makk,

    salamm,

    ReplyDelete
  17. salam kak.. alamakk terlmbat sudah! kompom dah abess.. huhuuuu..

    ReplyDelete
  18. salam Jun..terima kasih sebab sudi cuba resepi tu..cm dah masuk rumah Jun tadi..curi makan hehe

    ReplyDelete
  19. salam Zam..alamak..zam buat makcik teringin nak makan Laicikang pulak..eh banyak dapat barang dari Malaysia..masak sakan la ya:)

    ReplyDelete
  20. salam zai..sebenarnya jika tak biasa memang tekak kita ni lain sikit..melayu punya selera kan..anak-anak cm makan sejak kecil lagi tapi yang bongsu ni selera melayu:)suka ikan masin,masak lemak hehe

    ReplyDelete
  21. Salam Tun..terima kasih nakk:)

    ReplyDelete
  22. salam hana..hehe dah abis..sori ya:)

    ReplyDelete