- Jantung pisang dihiris nipis-nipis dan di celur hingga lembut.Toskan.
- Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia sehingga lumat.
- Asingkan isi ikan dari tulangnya.Tumbuk halus.
- Satukan bahan -bahan diatas kedalam satu bekas.gaul hingga sebati.Masukkan santan dan rasakan gula serta garam.
- Last sekali taburkan lada hitam yang ditumbuk kasar tadi dan perahkan jus limau nipis..siap! jika suka pedas taburkan hirisan cili api.
Friday, March 19, 2010
Kerabu jantung pisang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kiter peminat gler jantung pisangg! tp sini susyah nak jumpa! owang jepong nih cume tau mkn pisang gaknyer! jantungnyer tk gheti nk makan! jakun btol! huhuhuu mintak byk kak!!
ReplyDeletesalam cm..mak cik suka jantung pisang,apa2 buat pun sedap, dimasak teresek,kerabu atau kalau malas direbus mkan dgn budu atau kalau malas lagi makan mentah gitu je..tapi buanglah yg keras ambil yg muda didalamnya...hai nampak gaya kena cari jantung pisang hari ni juga sebab terliur sangat..
ReplyDeleteSaya pasti nak cuba resipe makcik ni. Biasanya pakai resipi ibu saya ala Thai dengan udang bakar :)
ReplyDeletebestnyer kerabu jantung..my peberet nie..
ReplyDeletehana..hehe jeoun tak makan jantung pisang sb tak boleh buat sushi:)..nah ambik kita tapau :)
ReplyDeletesalam kakyam..cm mmg suka jantung pisang...tak kira masak cara apa sekali pun.Makan dengan budu apa tah lagi:)
ReplyDelete3 hungry tummies..masak dengan udang bakar?eh minta resepinya ya..bunyi sangat menarik:)
ReplyDeletesafrinz..jantung pisang ni banyak fiber:)
ReplyDelete