1 ekor ayam ~ digoreng separuh masak supaya isi ayam tak hancur
Bahan Kisar
Cili kering
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Jintan halus } disangai dan diblend
Jintan kasar }
Kari daging
Serai – titik
Daun kunyit – dicarik2
Kicap kipas udang
Rempah 4 sekawan (cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga)
Asam keping
Air asam jawa ~ k.nor guna asam keping jer
Cara
Tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan jintan2 tadi dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan kari daging rempah 4 sekawan dan beberapa titik kicap masukkan ayam…biarkan seketika sehingga masak…masukkan skit air asam jawa dan campakkan serai, daun kunyit.(cm masukkan sedikit susu cair)
Salam cikmanggis..kita pung masak ayam gak arini! tapi ayam kuzi. nnti nk try resipi ayam berempah ni lak! nmpak sempoi jek..mesti cedaap!
ReplyDeleteSalam Kak..
ReplyDeleteAyam ni nampak sedapppp....Kalau masak ada rempah² cam gini memang kita sukaaa...
laaa dah licin ke CM, baru nk ngendeng.. hehhe
ReplyDeleteKanda CM..kenapa nampak sikit jer...tak sempat lah kalau dtg lambat erk!
ReplyDeleteinahar..cm teringin nak makan kuzi la pulak..cicah dgn roti:)
ReplyDeletesue..ada sedikit kelainan sb ada rempah ..anak cm suka ..mkn bertambah tambah
ReplyDeletekNor..terima kasih ya..kita selalu masuk dapur nor..rembat resepi..halal ya
ReplyDeletewatie..lain kali cm masak lebih ya:)p
ReplyDelete