LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, November 23, 2009

kek coklat cheese

Pertama kali buat kek coklat cheese ni,hasilnya agak lumayam.Maaf ya dah lupa kat mana ambik resepi ni.Bila cm jumpa blognya akan cm link kan ya.Cm dah ubah suai sikit resepi ni .Jom kita lihat resepinya:)

 Bahan-bahannya:)

 (A) 180 gm butter
20 gm serbuk koko
 170 gm gula halus
 4 biji telur
 120 gm tepung naik sendiri
 1 tsp baking powder

 (B) 500 gm cream cheese
120 gm gula halus
1 tsp esen vanila
 2 biji telur

 Cara-caranya:) (A)
  • Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder 2x-ketepikan
  • Pukul butter dan gula hingga gebu
  • Masukkan telur dan pukul lagi .
  • Kemudian masukkan tepung dan kacau sampai sebati-ketepikan
(B) Pukul keju hingga kembang.Masukkan gula,pukul lagi hingga gula hancur. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul hingga adunan benar-benar sebati
  • Sapukan loyang dgn butter dan alas dgn kertas minyak.
  • Tuangkan separuh adunan (A) kedalam loyang.
  • Kemudian tuangkan (B) hingga habis.. keatas (A)
  • Akhirnya tuangkan adunan(A) yang separuh lagi ke atas(B)
  • Bakar hingga masak.

25 comments:

  1. Salam cik manggis.
    Thumbs up! cantik lapisan kek ngan cheese tu.

    ReplyDelete
  2. salam kenal...sedapnya cheese kek nie....my favret...shud try one day...tapi kalau saya buat slalu tak menjadi..kdg lembik, kdg2 keras...:)

    ReplyDelete
  3. rupa-rpanya kek coklat ni banyak variasi dan saudara mara ye,

    ReplyDelete
  4. Adey...cedapnya kek akak nih!!! Kan bes if Love boleh taste it! kekeke! ;)

    ReplyDelete
  5. Salam cikmanggis..perghh! nampak mengancam teramat! tp takut nk wat sbb kt umah ni anak2 kureng sikit kalu bab ciskek..nanti ibunye jek yg kena perabih..huhu!!

    ReplyDelete
  6. Salam kakmanggis....
    Amboi kek lapis marble pulak ya kali ni....rajin akak membaking ya... musim2 hujan ni memang best sangat kalu ada kueh2 canggini...petang2 makan ngan kopi O panas... :)

    ReplyDelete
  7. Salam Cik Manggis,
    Berlapis lapis coklat cheese tue. Memang best kek campur cheese ni kan. itu yg kalau dah makan, satu potong tu bukan nak cukup... heehhe

    ReplyDelete
  8. salam eiduladha buat cikmanggis dan keluarga. semoga cikmanggis gembira selalu dan dikurniakan keberkatan hidup hendaknya, Aminnnn

    ReplyDelete
  9. salam cm..oooo ada kenduri tahun depan ek..mesti best..majlis kawin yang pertama ker?
    seronoknya tgk majlis datin el...orgnya pun solid molid...dah pernah jugak buat kek camni..memang sedap.

    ReplyDelete
  10. indahouse...maafla,tak sempat nak berjalan jalan ke blog kawan-kawan,sibuk yang teramat-amat.T.kasih sudi datang ziarah!

    ReplyDelete
  11. tinta cyber..selamat berkenalan,maaf ya makcikmanggis agak sibuk sejak akhir-akhir ni,nnt makcikmanggis buat kunjungan balas:)

    ReplyDelete
  12. cikgu zam..hehe saudara mara kek coklat mmg ramai...asalkan ada coklat ..sedara la tu:)

    ReplyDelete
  13. love..rindu kat love,lama tak buat lawatan ke blog kawan kawan.

    ReplyDelete
  14. inahar..apa khabar?ya ..anak anak tak suka sangat cis dalam kek tp omak omaknya mmg suka giler

    ReplyDelete
  15. fzi..apa khabar?maaf lama tak berceloteh dgn fzi..biziii sgt.cm suka sangat kek yng ada cis ni

    ReplyDelete
  16. ijan..jika makan kek ada cis ni macam ketageh,pas sepotong,sepotong

    ReplyDelete
  17. cikgu zam..terima kasih,maaf dah lama tak ziarah blog cikgu zam..jap lagi nak datang,jgn lupa bancuh milo ya hehe

    ReplyDelete
  18. kak ina kl...insyallah jika tak ada aral mendatang,doakan ya agar segalanya berjalan lancar

    ReplyDelete
  19. salam singgah..sy tgh gile nak menerai buat choc cheese kek..cari2 terjupe blog cm..so,sy c/p recepi cm..hehehe..

    ReplyDelete
  20. salam.. sye nk try buat kek cheese nie.... klau sdp sye nk buat tiap ari n nk jual skali... huhuhu.. sye hrp kmu smua leh lah wat tmpahan klau sye bkk kedai kek. ha3...

    ReplyDelete
  21. as salam, minta izin copy resipi ke blog saya ye...

    ReplyDelete
  22. TP KNE BAKAR BPE SUHU DIE EH ??

    ReplyDelete
  23. cantiknya kek ni.. nak try la nanti.. thanks

    ReplyDelete