Thursday, October 1, 2009
kek batik
Bahan-bahannya:
1/2 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
190 gm butter
125 ml air mendidih
1/2 tin susu pekat manis
110 gm gula pasir
5 biji telur
250 gm biskut marie
sedikit vanilla
Cara-caranya:
Satukan bahan-bahan diatas( kecuali biskut Marie ) kedalam kuali dan kacau atas api yang sederhana.Bila adunan telah pekat masukkan biskut Marie yang telah dipatah-patahkan,kacau rata.Tuangkan kedalam bekas yang dialas dgn kertas minyak.Tekan-tekan hingga padat.Sejukkan sekejap baru masukkan dalam peti ais.Biarkan selama 3 jam baru di potong.
(Maaf cikmanggis lupa nama blog yg cm ambil resepi ni,jika jumpa nnt cm akan link kan.)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
thanks kongsi resepi
ReplyDeletemmg teringin nak buat kek ni...
mmg cun kek batik cm...cayalah
Kek Batik best best... kite suke letak kacang pulak.mcm bese la CikManggis.. tambah kolestrol.hehehe... :)
ReplyDeletedah lama rasenye tak buat kek batik..
ReplyDeletemanje buat tak letak telur..
so rasa chewy2 sikit laa..
sekarang jadi tukang makan aje,
sebab dah turunkan ilmu kat anak buah,
so goyang kaki saje..hehehe
masa kecik2 dulu mama sy selalu buat kek batik (yang gaul2,masuk loyang,masuk fridge-jenis tak bake atau masak atas dapur)..nak buat tapi hubby tak suke makan..kang kena mkn sorang2 lak :)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteselamat hari raya aidilfitri...
t jadi pengikut akak yg ke 100 tadi.. hehe..
wah!! bakal menantu.. hensem bangat deh!! bila nk langsung tu kak? seronok tgk anak2 bersatu hati macam anak2 akak ni.. kongsi resepi nak mendidik anak berjaya sampai mcam ni kak.. please.. tq
el...buatla senang sangat.Tak payah bake
ReplyDeleteijan..ada orang letak prun..sihat sket kan..
ReplyDeletemanje..wah..kocik kocik dah jadi bos hihi
ReplyDeletecat..anak anak cm tak suka tapi abahnya suka..sangat suka,mamanya lagi suka:)
ReplyDeleteTi...terima kasih kerana jadi pengikut ke100..patut dapat hadiah ni hehe.Selamat hari raya buat Ti...bila nak balik kelantan ni?:)..hehe insyallah awal tahun depan cm terima menantu
ReplyDelete