Bahan-bahanya:)
Lapis gula merah:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu makan tepung pulut
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 sudu teh air kapur makan
Cara-caranya:
Blend semua bahan-bahan di atas dan tapis.
Bahan-bahan lapis pandan:
7 helai daun pandan
150 ml air
3/4 cawan gula pasir
400 mi air
pewarna hijau
150 gm tepung beras
70 gm tepung ubi
1 tsp air kapur
Cara-caranya:
- Kisar daun pandan dgn 150 ml air dan tapiskan.
- Campurkan bahan bahan diatas dan air pandan serta 400 ml air dan blend rata
- Tapiskan
Cara-caranya:)
- Alaskan loyang dengan plastik agar senang untuk memotong kuihnya nanti dan tidak melekat pada loyang
- cm guna loyang bulat berukuran 11 inci seperti Rinn chan.
- Sukat 1 1/2 cawan adunan gula merah dan kukus selama 10 minit dan sukat adunan pandan dalam sukatan yang sama 1 1/2 cawan dan lapiskan atas adunan gula merah tadi.kukus lagi hingga masak
- Lakukan proses yang sama hingga adunan habis dikukus .
- Tunggu kuih betul-betul sejuk baru di potong.
- Gaulkan dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam
- Kukus kelapa parut sekejap sebelum digaul dengan kuih agar kelapa tidak cepat basi/masam.
- Selamat mencuba dan terima kasih banyak-banyak pada RINN keran resepi yang menarik ni:)
cantiknya kuih memanggil manggil utk jemput makan je ya.
ReplyDeletekakda..cubalah,resepi rinnchan ni mmg senang dan insyallah menjadi jika ikut betul-betul
ReplyDeletehaahla cikmanggis..cantik menawan kuih kasoi CM nih! ni mesti masuk waiting list bulan pose ni ek!cedaaapnye..
ReplyDeleteassalamualaikum cikmanggis..
ReplyDeleterindu nyer kat dia.. min x bekesempatan nak online la CM.. lepas maghrib, dah terawih, lepas terawih, rehat kejap tadarus la pulak, mintak2 lah habis 30 juzu in time..nanti min nak belajar masak ngan CM..panjang umur jumpa lagi yer CM..
kirim salam pada ahli keluarga CM, selamat berpuasa, selamat menyambut hari raya..
Dtg umah min CM.. bukan jauh pun..
rajinnye cikmggis ni
ReplyDeletesedap kan kosui ni
kalo ada kelapa parut tu byk2 lg sedap
hehehehehe
Salam cikmanggis...
ReplyDeleteRajin cikmanggis buat kosui yang lapis-lapis ni...kita memang terliur nak buat tapi.. bese lah... maleh nak menunggu...satu..satu...masak.... hehe
Comel kueh kasui lapis ni. First time tengok. Mesti sedap. Buleh suruh wife buat.
ReplyDeleteterliur tengok..cantik plak tuh
ReplyDeletebestnya nampak kuih ni. dapat seketul pun jadilah. kesian kita.
ReplyDeleteinahar..cubala memang berbaloi...ada lebih boleh simoan peti sejuk..masih lembut
ReplyDeletemamamin....mmg bulan posa ni rasa tak cukup masa..insyallah ada rezeki dapat jumpa min.
ReplyDeleteel..mmg bubuh kelapa banyak-banyak sedap tp sebab nak posing kelapa sikit takut lapisnya tak nampak:)
ReplyDeletefzi...hehe mmg lambat nak buat lapis lapis ni
ReplyDeleteLee..mmg sedap kosui ni tp buat tu kena sabar ..melapi tu makan masa sikit
ReplyDeleteLawa...sedap tau cuba la buat:)
ReplyDeleteGerau..rasanya kat La Cucu ada sebijik cam ni:)
ReplyDelete