Wednesday, May 6, 2009
Telur Masin
Hari ni genap 3 minggu cikmanggis buat telur masin.Mengikut kata JUDITH tuan empunya resepi ni,3 minggu telur asin ni bisa dimakan..memang hasilnya tidak mengecewakan.Kebetulan 3 minggu lepas ada 10 biji telur itik (telur bebek) didapur untuk dimasak lemak tetapi bila terbaca blog judith terus berubah jadinya.
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
10 biji telur itik
800 gm garam(kita guna garam kasar)
1 1/2 liter air
Cuci telur satu persatu agar ianya betul-betul bersih.Kemudian gosok dengan span yang agak kasar supaya telur itu cepat meresap air garam.Tapi gosok perlahan-lahan agar telur tidak pecah.
Masak air dengan garam sampai larut(jika guna garam kasar sampai satu tahap garam tidak larut lagi) padamkan api dan biarkan air garam tu sejuk pada suhu bilik.Tuangkan air garam kedalam bekas yang berisi telur dan tutup kemas-kemas.Tuangkan semua sekali jika ada garam yang tidak larut. Setelah tiga minggu telur masin siap untuk dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kat kg manje susah nak dapat telur itik,
ReplyDeletedulu2 mak manje buat pakai telur ayam je..
tapi tak best sebab telur kuningnya kecik!
hehehehe ~(nak telur kuning besar~)
telo masin owng hitam legam, akak punye putih bersih. hehhehe
ReplyDeleteMaNje...mmg kat rumah ni pun makcik tukang habiskan telur putih..telur kuningnya lesap hehe
ReplyDeleteLiNda...apa khabar?..hehe yang hitam legam tu yang sedap kan?..ini testing je :)
ReplyDeletecikmanggis,telur asinnya kelihatan enak nih,apalagi kuning telurnya kelihatan berminyak.Aku mau coba bikin ya.Kalau telur asinku jadi,aku mau bikin pastry kacang merah isi kuning telur asin.Oya,kira kira pakai garam dapur biasa bisa nggak ya?
ReplyDeleteayie..maaf cm terlepas pandang akan jejak ayie ni...dah bikin pastry kacang merah?
ReplyDelete