Wednesday, May 27, 2009
Roti Jala Dan Kari Ayam
Minum petang hari ni adalah roti jala cicah kari ayam.Cm tak letak sukatan resepinya sebab semua orang dah tahu cara membuatnya.Sangat senang.Antara bahan-bahannya ialah tepung,garam,telur, air dan sedikit pewarna kuning...cuma masa nak" menjalanya" perlu sabar terutama dalam keadaan cuaca panas sekarang.Cm masuk semua bahan-bahan dalam blender..blend je,siap untuk dikirai dengan menggunakan kuali tidak melekat...ada juga orang panggil dengan nama roti kirai..
Kari ayam pun cm dah ubah suai menggantikan santan dengan low fat milk.Biar sihat sikit.Rasanya tak jauh beza dengan kari yang menggunakan santan.Anak-anak sangat sukakan kentang jadi kentang kena lebih.Inilah kelebihan masakan sendiri,selain terjamin kebersihannya,kita boleh ubah suai ikut cita rasa sendiri...masak dengan penuh kasih sayang,berkatnya lebih :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hai makcik..
ReplyDeletesedapnya roti jala tu..
kalau kat umah ni,
cik manje la tukang kirai nye
fuh mmg menguji kesabaran laa
especially bila buat untuk kenduri..
'masak dengan penuh kasih sayang,berkatnya lebih' ~ betul tu! cik manje sokong..bila
cik manje selidik background anak2 yang nakal
kat sekolah,kebanyakannya emak tidak memasak(selalu makan luar) ~ salah satu sebab diorang kurang hormat pada ibu bapa dan guru~
(pjg pulak comment ari ni) maap yek~
manje..betul tu sebab dorang dapat kasih sayang Mamak! hihi mana nak sama dengan kasih sayang ibu!
ReplyDeleteyes.. apapun bentuk dan cara, hanya dari ibu yang terbaik dan sebaiknya.
ReplyDeletesaya kalu buatkan, anak2 yang tolong menjala..
walo senget benget or kirai dia mengirai..heheh.. takper janji boleh makan.
kak sy datang nak makan roti jala cicah kuah ayam tu ,hihiihi
ReplyDelete