LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, May 6, 2009

Lompang Berlauk

Dah banyak kali buat lompang berlauk ni,tak jemu-jemu makan...mesti habis ...sambalnya ada rasa pedas,manis dan rasa udang kering dan bawang goreng menaikkan lagi baunya... Bahan-bahannya atas:) 150 gm udang kering,rendam dan kisar kasar 4 ulas bawang merah 8 tangkai cili kering 2 ulas bawang putih 4 tbsp bawang goreng 1 tangkai daun bawang Garam,gula secukup rasa Minyak untuk menumis Bahan-bahan bawahnya :) 900 ml air 250 gm tepung beras 50 gm tepung ubi 1 tbsp air kapur 1 tsp garam Cara-cara membuatnya:)
  1. Panaskan minyak,tumiskan bahan kisar sampai wangi(cili kering,bawang merah dan bawang putih).Masukkan udang kering,garam dan gula secukupnya.Masak sampai garing dan campurkan dengan bawang goreng.Ketepikan
  2. Bancuhkan tepung beras dan tepung ubi dengan 500 ml air sampai sebati,kemudian panaskan 400 ml air dan tuang keatas bancuhan tepung tadi.Gaul rata dan masukkan garam dan air kapur,kacau sampai sebati
  3. Panaskan acuan lompang yang disapu dgn sedikit minyak kemudian tuangkan adunan kedalamnya
  4. Kukus sampai masak dan taburkan dengan bahan atas ketika masih panas.Angkat dan biarkan sejuk baru dikeluarkan dari acuan.

1 comment:

  1. seronok nye tgk lompang berlauk makcik nih..
    selalu makan talam berlauk aje.
    nanti nak cuba gak laa..gerenti sedap nih~

    ReplyDelete