Semalam tak sempat nak letak gambar-gambar apam balik yang dibuat untuk minum petang.Sebenarnya dah lama nak masak apam balik tu terutama bila tengok ramai kawan-kawan bloggers sudah mencubanya ..kat kampung cm orang panggil juga Apom Balik. Rupanya tidaklah sukar seperti yang cm sangkakan.Bahan-bahannya pun sangat ringkas..tepung,santan dan telur serta sedikit pewarna kuning.Intinya terpulang pada selera masing-masing.Ada yang bubuh jagung dan kacang tumbuk dan ada juga orang taruk coklat.Terima kasih AYIE dari blog MANIS-MANIS .Cm ambik resepi dari rumahnya.
Bahan-bahannya:)
250 gm tepung gandum
2 biji telur
150gm gula pasir
350 ml santan
1 tsp soda bicarbonat
sedikit pewarna kuning
Cara-caranya:)
- Kacau telur dan gula sampai gula hancur baru masukkan santan
- .Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama soda sedikit demi sedikit sambil kacau rata
- .Masukkan pewarna dan adun sampai sebati.
- Perap selama 1 jam
- . Panaskan kuali yang tidak melekat.
- Sapukan dengan sedikit minyak.
- Curahkan sesenduk adunan dan masak dengan api yang perlahan.
- Bila apam hampir masak taburkan sedikit jagung manis,kacang tanah tumbuk serta sedikit gula dan marjerin untuk menambahkan rasa lemak dan manis apam balik anda...senang kan!..selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment