
Bahan-bahannya:)
- 500 gm daging lembu
- 1 cawan santan pekat
- 3 ulas bawang putih
- 8 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 5 tangkai cili kering
- 2 batang serai
- 2 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar serbuk kerutub
- asam jawa,garam dan gula merah secukup rasa
Bahan untuk tumis:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
Cara-carannya:)
Daging dipotong sederhana besarnya(cam nak buat rendam).Blend cili,lengkuas,kunyit,halia,bawang putih dan bawah merah sampai hancur.Masukkan rempah kerutub gaul rata dan ketepikan.
Bawang besar ,bawang putih dan halia dimayang halus.Panaskan minyak masukkan kayu manis dan buah pelaga kemudian masukkan bahan bahan yang dimayang tadi.Tumis sampai naik baunya baru masukkan bahan-bahan yng dimesin .
Masak bahan-bahan ni sampai betul-betul masak baru masukkan daging.Kacau dan masukkan sedikit air.Bila daging dah empuk masukkan santan,kerisik .gula melaka,garam dan sedikit air asam jawa.Masak perlahan lahan sampai kuahnya pekat.
salam makcik,
ReplyDeleteterliur tgk kerutub ni..
tapi rempah kerutub takde stok pula..
kena tggu akak balik kelate mgu ni..
nk kirim rempah kerutub..
lapar nye daku~