Bahan-bahan untuk pastry:
240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanila dan garam
Cara-caranya:
Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.
Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya
.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.
Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.
Bakar sehingga masak .
Bahan-bahan untuk kastadnya:
1 tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tabsp gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 tbsp butter
Cara-caranya:
Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka.
cikmanggis kita nak stop jap buat kek n pastry on diet hehe nak kurus cam along..nak berjogging beria2 bimbang lak dah tua2 ni..
ReplyDeletehehe along mmg bersemangat...rasa cam tak percaya...semalam kami 3 beranak joging sepanjang 3 buah bukit...mai sini jog Kat tmn saujana hijau...cantik...ada 3 bukit....habis 3 buah bukit gerenti kurus!
ReplyDeleteamboi cikmanggis lg hebat dr kita sbb boleh jogging 3 bukit u! apalg datin el..kita yg muda sikit dari cikmanggis ni kenala berusaha lebih lagi..hahaha!!tapi kt umah kita mmg ada bukit tp bnyk anjing..auwww..takut kene kejar anjing laks!!
ReplyDeletekahkah...lucu la plak..3 buah bukit..nnt kita ambik gambar,mmg cantik!dan selamat,tiada anjing dll..tp hari tu masa datin datang hantar air zam zam kat kita,datin dah warning...takut kaki pengkang kalau tua tua kuat joging kihkih ...
ReplyDeleteseronoknye tengok tat buah makcik nih..
ReplyDeleteselalu tgk kat kedai, kastad aje lebih,
buah2 an nye ciput jer..hihi~
Kami suka buah buahan lebih sb tu bila buat tat sendiri...hmmm ...buahnya melimpah ruah...mewah hehe...manje cuba buat ,senang dan hasilnya cukup lumayam...puas makan
ReplyDelete