LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, February 23, 2009

Talam ubi kayu

Bahan-bahan atas:
  • 400 ml santan
  • 125 gm tepung beras(saya guna 100 gm)
  • 25 gm tepung ubi(saya guna 15 gm)
  • secubit garam
Bahan-bahan bawahnya:
  • 500 gm ubi kayu parut yang diperah airnya
  • 150 gm gula pasir
  • 50 gm tepung sagu(saya guna 30 gm)
  • 400 ml santan
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara membuatnya: Bancuh bahan -bahan bawah sampai sebati,kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu minyak.kukus selama 30 minit. Kemudian bancuh bahan atas sampai rata ,tuangkan adunan keatas ubi dan kukus selama 40 mminit atau sampai masak.Angkat dan sejukkan baru di potong. Percubaan pertama saya membuat kuih talam ni, bahagian atasnya agak keras sikit.Mungkin timbangan saya tak tepat atau teknik memasak tu salah atau sebagainya. Kali ni saya adjust bahan-bahan bawah dan atas.Walaupun belum sempurna tapi hasilnya lebih baik dari yang dulu.Resepi asal saya ambil dari buku CITARASA KUIH TRADISIONAL .

4 comments:

  1. cik manggis,
    nampak menggiurkan betul talam ubi ni..saya biasanya buat talam labu. Itupun tak konsisten, kadang2 elok, kadang2 terlembik!

    ReplyDelete
  2. rap...t.q datang umah cikmanggis nnt kita link kan ya

    ReplyDelete
  3. rap...btol la..buat kuih tradisional ni perlukan kemahiran yang tinggi...kena selalu buat baru konsisten.

    ReplyDelete
  4. Yummy..tringin la..tepung sagu tepung apa ya..nk cuba la nanti

    ReplyDelete