LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, February 11, 2009

Pulut Tai Tai

Bahan-bahannya:
  • 500 gm beras pulut(direndam dalam air selama 3 jam)
  • 1 biji kelapa(ambil 1 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan santan cair)
  • Sedikit garam
  • Beberapa kuntum bunga telang(rendam dengan sedikit air panas)
  • 1 helai daun pandan.
Cara-caranya: Bilas bersih beras pulut.kukus pulut dengan santan cair.Apabila pulut 1/2 masak masukkan santan pekat daun pandan dan garam .Kacau hingga rata dan sebati.Kukus lagi sampai pulut masak.Akhir sekali renjis kan air bunga telang keatas pulut tapi biar warnanya bertompok-tompok dan tidak sekata.kukus sekejap dan keluarkan pulut dari pengukusnya.Tekan-tekankan supaya padat seperti membuat seri muka.Sejukkan dan potong kepada kepingan yang kecil mengikut citarasa masing-masing. Pulut tai tai ni sesuai dimakan bersama kaya.Rasanya lebih kurang cam pulut Pak aji serabai.

2 comments:

  1. akak..seme menu pulut saya suke...saya mmg giler pulut..hehe!

    ReplyDelete
  2. akak pun suka pulut tp yang manis diutamakan...inilah masalahnya!

    ReplyDelete