
Bahan-bahannya:
- 500 gm beras pulut(direndam dalam air selama 3 jam)
- 1 biji kelapa(ambil 1 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan santan cair)
- Sedikit garam
- Beberapa kuntum bunga telang(rendam dengan sedikit air panas)
- 1 helai daun pandan.
Cara-caranya:
Bilas bersih beras pulut.kukus pulut dengan santan cair.Apabila pulut 1/2 masak masukkan santan pekat daun pandan dan garam .Kacau hingga rata dan sebati.Kukus lagi sampai pulut masak.Akhir sekali renjis kan air bunga telang keatas pulut tapi biar warnanya bertompok-tompok dan tidak sekata.kukus sekejap dan keluarkan pulut dari pengukusnya.Tekan-tekankan supaya padat seperti membuat seri muka.Sejukkan dan potong kepada kepingan yang kecil mengikut citarasa masing-masing.
Pulut tai tai ni sesuai dimakan bersama kaya.Rasanya lebih kurang cam pulut Pak aji serabai.
akak..seme menu pulut saya suke...saya mmg giler pulut..hehe!
ReplyDeleteakak pun suka pulut tp yang manis diutamakan...inilah masalahnya!
ReplyDelete