Dah agak jemu makan kek biasa.hari ni nak tukar selera dengan kek yang lebih sihat dan esotik rasanya.Ini merupakan kali ketiga cikmanggis buat kek ni.Resepi asalnya saya ambil dari ALLRECIPES tapi telah diubah suai dengan citarasa kami sekeluarga.Yang pastinya saya telah kurangkan sukatan gula.Kali pertamanya dulu kek tu sangat manis dan terlebih serbuk kayu manis.Bagi mereka yang ingin mencuba kelainan kek zucchini ini pasti tidak akan menghampakan
KEK ZUCCHINI
Bahan-bahannya:
- 3 cawan tepung gandum
- 2 1/3 cawan gula halus
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh vanilla essen
- 4 biji telur
- 1 1/2 cawan minyak jagung
- 3 cawan zucchini parut
- 8 oz cream cheese
- 1/2 cup butter
- 1/2 cawan gula icing
Cara-caranya:
1.Panaskan oven 165 C .Sapukan minyak pada tin pembakar dan alas bawahnya dengan kertas
2.Gunakan mangkuk yang sederhana besarnya.Campurkan tepung,b.soda,b.powder,kayu manis
dan gula serta garam dan kacau sampai rata.
3.Dalam bekas yang berasinggan pukul telur dan minyak dan 1 sudu vanilla.Tuangkan dalam campuran tepung tadi dan kacau sampai sebati.Masukkan parutan zucchini dan kacau lagi .Bakar sampai masak.
4.Untuk frostingnya...pukul cheese,butter dan gula sampai kembang.Masukkan vanilla esen Sapukan pada permukaan kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.
cikmanggis..nmpak lembap sungguh kek ni..mesti sedap rasanye ek!
ReplyDeletesangat moist,tapi ada orang tak suka bau zucchini tu..boleh tukar dengan karot.
ReplyDelete