LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, June 10, 2013

Pulut Tai Tai / Pulut Tekan.

Assalamualaikum dan selamat pagi.


Semalam Cm ada bercerita tentang kaya karamel yang di masak untuk dimakan bersama Pulut Tai Tai salah satu menu Cina  Peranakan.Pokok bunga  telang di kebun Cm sentiasa menghasilkan bunga jadi untuk  tidak membazir Cm gunakan sepenuhnya.Bunga telang ni boleh di jadikan salad ,campur dengan sayur-sayuran lain.Sungguh menarik warnanya.Adakalanya Cm masukkan ke dalam minuman sebagai warna semula jadi..menarik :)..suka sangat melihat warna biru dalam minuman.

Pagi semalam Cm memasak  3 jenis kuih  untuk sesi bergambar  dengan akhbar New Straits Times untuk edisi  sisipan STREETS hari selasa ,besok :)...ngeee hehe ...Just for fun :)p ..jangan lupa beli Nst esok ya hehe.

Bahan-bahannya:

2  1/2 cawan beras pulut-rendam sekejap.
1/2 cawan santan pekat.
1 cawan santan cair.
10 kuntum bunga telang -masak dengan sedikit air sehingga keluar warnanya.
Sedikit garam.
1 helai daun pandan-simpulkan.

Cara-caranya:


  • Gaul pulut bersama santan cair  & daun pandan dan kukus sehingga lembut.
  • Keluarkan dari pengukus .Masukkan santan pekat bersama garam gaul sehingga rata.Sudukan air bunga telang ke atas pulut .Biarkan bertompok-tompok agar warnanya tidak sekata.
  • Kukus lagi sehingga masak.
  • Tekan-tekan pulut sehingga padat dan rata.Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong.
Nota:

Sukatan santan bergantung pada jenis pulut yang kita gunakan.Adjust mengikut keadaan.

6 comments:

  1. assalamualaikum....
    ooooo pulut thai camni ye... baru nampak hari ni...

    ReplyDelete
  2. ooo.. rupanya pulut taitai ni juadah Cina peranakan..
    sy pernah mkn sekali dulu masa hantar pengantin di Lenggong N.S... pulutnya memang dicicah dengan kaya.. cuma... tidak diwarnakan dengan sebarang pewarna.. masa tu rasa pelik juga sebab pertama kali makan pulut cicah dengan kaya...

    ReplyDelete
  3. cantik jugak kak ye..zila pun lum penah makan

    ReplyDelete
  4. Pulut nih di makan begitu saje yer?

    ReplyDelete
  5. Wah...dah lama I tak nikmati pulut tai tai. Salivating already lol ! Wish I can have some now. Maybe I will try making this some day when I am free.
    Enjoy your evening.
    Kristy

    ReplyDelete
  6. Oh bestnya.
    Tapi sekarang ni tak boleh lompat ambik bunga telang yang tinggi semalam Diana terseliuh masa masuk dapur terlentang dibuatnya sekejap.

    ReplyDelete