Segalanya hanya tinggal kenangan.Ayah sudah lama tiada.Semoga ayah damai di Sana dan semoga kita dapat berjumpa di Jannah insyallah....dan terima kasih mak kerana perturunkan resipi ini.Semoga mak tabah bukan mudah bila kehilangan orang yang kita cintai,sayangi dan hampir 54 tahun hidup bersama.Doa ku sentiasa untuk mu mak....
Bahan-bahannya:
2 batang sayur keladi.
5 tangkai cili kering.
1 inci lengkuas.
1 inci kunyit hidup.
8 ulas bawang merah.
1 keping asam gelugur.
2 tbsp budu.
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Keladi disiang dengan menyiat kulitnya.Potong dan dicuci bersih.Celur sekejap dan toskan airnya.
- Kisar cili kering,lengkuas,kunyit hidup dan bawang merah.
- Masukkan 3 cawan air kedalam periuk.Jika nak kuah lebih boleh tambah lagi sedikit air.
- Campurkan bahan-bahan kisar,asam keping,gula,garam dan budu.Masak sehingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan batang keladi dan biarkan mendidih sekali lagi agar kuahnya meresap ke dalam sayur keladi.
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih,ikan goreng,ikan masin dan budu :)....pengsan hikhik.
Satu resipi yang mudah dengan bahan-bahan yang minima.Masakan tradisi orang Kelantan .Cm nak join Dapur Gert untuk pesta masakan Kelantan :)..."I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets .
Masakan Asam Pedas Batang Keladi ni bertambah sedap jika dibiarkan semalam dan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu sebelum dihidangkan ...selamat mencuba.:)
Terima kasih Cikmanggis for participating. I pun dah bookmarked satu recipe yang guna batang keladi tapi masak dengan udang. Hope I have the time to try it out.
ReplyDeletesedapnya CM lama dah makan keladi masak macam ni lepas nak kena korek keladi lah gamaknya ni hee
ReplyDeleteBestnya, CM! Tapi kat mana pulak nak cari batang keladi?
ReplyDeleteKak CM,
ReplyDeleteAsam pedas Kak CM hampir sama with Nyonya Asam Rebus punya recipe. Rindu masak keladi macam ni.. makan dengan sambal belacan mesti best:)
sedapnya kak... feberet saya sokmo2 ni kak... kalau ma yg msk mmg meratah dulu sebelum mkn dgn nasi..
ReplyDeletetp skrg dah susah nak jumpa keladi.. pernah juga beli keladi kat pasar tani.. tp bila masak.. keladinya terasa gatal2 sikit kat tekak.. nnt lain kali boleh msk cara akak ni.. ada letak budu... mesti bertambah2 sedap..
Aduh dah lama tak mkn keladi asam rebus ni... kecur air liur tgok... CM
ReplyDeletesudah nak cari batang keladi lar..
ReplyDelete