Apo khabar adik kakok semua?Satu lagi menu orang Kelantan .Kuih Beko Pandan.Masih panas ...baru keluar dari oven.Terima kasih pada Sifu ku , Kak Wan. Cm selongkar dapur kak Wan malam tadi dan hasilnya....Kuih Beko yang sungguh sedap.:)..Apa rasanya?Hmmm manis ,lemak,wangi dan kenyal-kenyal...cuba lah buat sendiri baru dapat rasa kesedapannya :)
Bahan-bahannya:
200 gm kelapa parut-pilih yang muda .
80 gm gula pasir.
120 gm tepung pulut.
1 biji telur-pukul ringan dengan garfu.
4 tbsp air daun pandan.
1/2 tsp garam.
1/4 tsp pes pandan.
Kisar kelapa dengan menggunakan Food processor.
Cara-caranya:
- Sapukan acuan kuih beko dengan sedikit minyak.Masukkan dalam oven sekejap.
- Keluarkan acuan dan sudukan adunan kedalam acuan sehingga penuh.
- Bakar sehingga masak.
- Tunggu sehingga kuih sejuk baru keluarkan dari acuan.
Untuk satu adunan ,dapat 9 biji Kuih Beko .
."I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets .
luar nampak rangup.. dalam nye lembut.. suka la macam ni.. nak kena cari acuan ni.. mekasih shared..
ReplyDeletewahhh nih my faveret nih....acuan dia beli kt mane yer
ReplyDeleteSedapnyeee....ambo nok mah keh jugok!
ReplyDeleteaduh kak nahh... sedapnyerrrr...
ReplyDeletefeberet ni.. bln puasa wajib cari.. tp yg ada pun versi beko putih je... takde yg perisa pandan..
tak pernah makan kuih ini, macam kuih bahulu, boleh guna bahulu mould buat ini kah?
ReplyDeleteWhoa CM, pasti kuih ni sedap sekali. Love especially the cracking top. Slurppp... Willing FEDex some over or not? haha.... Just blaughing.
ReplyDeleteHave a lovely evening.
Kristy
I have never seen this kuih before and tak tau pun Akan kewujudannya. Mesti Cuba ni Kak CM:))
ReplyDelete