"Topi" apam ni senget benget kerana Cm tak ikut cara yang betul semasa mengisi adunan ke dalam acuannya.Eksen nak memandai mandai jadi hasilnya begini lah tapi tak kesah lah sebab tidak menjejaskan rasa .
Terima kasih pada kak 1...hari hari keluar masuk dapur citarasawan...balik bukan dengan tangan kosong...ada saja resipi yang berkenan di hati.terima kasih Dapur Citarasawan..
Bahan-bahanya:(Cm buat 1/ 2 adunan)
A
100 gm gula merah.
120 ml air.
B
2 biji telur.
65 gm gula halus.
1/2 tsp esen vanilla.
C
120 gm tepung gandum.
1/3 tsp baking powder.
1/2 tsp soda bicarbonate.
Secubit garam.
D
20 gm butter.
Pisang secukupnya.(Potong bulat)
Cara-caranya:
- Masak A hingga larut dan tapiskan-sejukkan.
- Pukul B hingga sebati dan masukkan gula sedikit demi sedikit sambil di pukul hingga kembang.
- Ayak C dan masukkan sedikit demi sedikit di selang seli dengan gula merah ke dalam adunan telur sambil di gaul perlahan-lahan.
- Akhir sekali masukkan melted butter dan kacau hingga sebati.
- Sapukan acuan dengan sedikit lebihan melted butter.
- Isikan 1/2 adunan ke dalam acuan dan letakkan potongan pisang di atasnya.
- Kukus selama 15-20 minit atau sehingga apam masak.
- Biarkan kuih sejuk baru di keluarkan dari acuan.
Asslmkum CM.
ReplyDeleteKompem baunya pun harum..Bau pisang gitu..
Senget2 pun tak da hal lah kak..yang penting rasanya sedap.. ;D
hehe tula...senget tapi tak pe rasa mantap:)
DeleteLook like banana muffin! must be very fragrant and nice aroma..
ReplyDeleteRasa lebih kuram apam gula hangus tetapi ada rasa pisang.
DeleteCam best jer yek?
ReplyDeletecuba try Marsita:)
DeleteSalam makcik manis!!! apam2 ni kan mmg kita suke, tp nak makannya niii alahaiii tunggu sapalah nak bg makan ni ya, tp suke sgt nak membuat ehehe...
ReplyDeleteSalam anak manis :)..bagi makcik makan la. hehe
DeleteYum Yum...rasa nak buat tapi kerja sekolah asyik tak habis-habis je lagi...masak pun cik abang je la nak harapkan sekarang.
ReplyDeleteTeringin nak buat tapi tukang makan tak ramai.
DeleteMalay-Kadazan girl...Bila balik malaysia boleh lah cuba sekarang pastinya Diana tak cukup masa kan...
Deletezai..jika tak ada orang nak makan tu yang malas nak buat .. tunggu anak anak semua balik baru buat:)
DeleteSalam kak CM..
ReplyDeleteapam harumanis ni pernah mkn yg org bagi.. tapi tak pernah buat lagi... one day nak kena wat juga... bab apam2 byk lagi tak belum sempat dicuba.. hee...
re: kakak Dini kami nak antar dia ke Sek. Men. Agama Al-Falah, Batu Talam, Raub.. sekolah ayahnya dulu.. hehe.. senang kat sana dekat ngan rumah opahnya.. kalau ada apa2 hal mustahak & urgent boleh mintak tolong pakcik & opahnya tolong jenguk2 kan sementara kami nak sampai ke sana... mudah2an diterimalah hendaknya sbb kakak Dini tu pencapaian pelajarannya kami nampak dia lebih terarah ke situ.. lgpun ayahnya nak anak dia sek agama sy ikutkan je..... yelah kan kak CM... dulu akak dah merasa.. skrg ni giliran saya pulak.. now kak CM dah boleh bermain ngan cucu... akan dtg sylah pulak.. tp lambatlah lagi tu... hehe...
Salam madiha..bila sebut nama Batu talam teringat peristiwa Mona fandy..arwah dato mazlan orang batu Talam kan?
DeleteSemoga kakak Dini berjaya.Memang senang jika berhampiran dengan sedara mara.Sebelum kita sampai dapatlah minta tolong opah atau pak cik dan makcik jika ada apa apa yang berlaku seperti demam atau sakit pening.
oh ya bab apam ni memang macam-macam apam yang ada.Cm pun banyak yang belum di cuba..perlahan-lahan.
wahhh..suker..suker..apam tomei pakai topi..hehe!
ReplyDeletehehe apam tomei topi senget:)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete