500gm isi ayam
1 biji jus lemon
1/2 cawan tepung ubi
Bahan perap:
3/4 tsp garam
3/4 tsp gula
1 tsp minyak bijan
1/2 tsp serbuk lada putih
2 tbsp tepung jagung
1 biji telur
Sosnya:
250 ml chicken stock.
1/2 tsp garam.
2 tbsp gula
1/2 tbsp sos worchestershire.
1 tbsp jus lemon.
Pemekat:
1/2 tbsp tepung jagung
1/2 tbsp tepung kastad.
2 tbsp air.
Perap ayam dengan lemon jus,tepung jagung,garam,gula,minyak bijan,lada putih selama 3-4 jam .Atau simpan dalam peti sejuk semalam. Gaulkan ayam dengan telur hingga rata dan golek atas tepung ubi hingga sekata.Goreng hingga garing.Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Masukkan bahan-bahan sos dan masak hingga mendidih.Kemudian masukkan bahan-bahan pemekat.Tuangkan ke atas ayam goreng tadi.Atau masukkan ayam kedalam sos dan gaul hingga rata.Hidangkan ketika masih panas. Resepi asalnya cm ambil DISINI. Ini pulak tom yum paste yang di hadiahkan oleh anakanda IKA dari Bangkok.Sebenarnya cm tak sampai hati nak guna paste ni..bukan apa terasa sangat nostalgia...terharu..tak sampai hati nak guna tapi takut dia expired jadi hari ni cm masak tom yam.....sedap betul.Cm tambah kuah agak lebih sebab ada orang tak boleh makan pedas kat rumah ni:).Terima kasih Ika:) Inilah rupa tom Yum kuah banyak tu hehe tapi tetap sedap:)
salam ibundaku yg terecinta, meh lah antar ayam tu dgn tom yum sedap tu, ;-) mekaseh sudi guna, kalau tak sedap tak pe kita tak kisah sbb bukan kita yg buat hihihi....
ReplyDeletebaru jer masuk tadi alih2 dah ada rsepi baru cam sedap jer nie kena try test..tomyam konfirm sedap sb dari negara tomyam ha3...
ReplyDeletesalam ika..hehe sedap sangat.Selama ni cm simpan dalam peti ais sayang nak guna :)..bonda tak berani nak g hantar kat bangkok..takut si baju merah tu hehe ika mai sini lah:)..terima kasih banyak2:)
ReplyDeletesalam aroha mizwa..tom yam memang kaw2 sebab siam mari hehe .Ayam pun boleh tahan..cuba lah:)
ReplyDeletesemua nampak sedapnya!
ReplyDeleteaduhai kakkk.. dah terasa kat tekak kesedapan ayam tuh yang masam2 manis! nak wat gak lah!!
ReplyDeletesaloam cm..tom yam dengan lemon chicken..satu pasangan yg ideal..hehehe...terliur ayam tu..macam terasa masam manisnya..
ReplyDeleteTerima kasih Sonia:)
ReplyDeletesalam hana..buat lah hana..anak-anak memang suka ayam tanpa tulang ni..goreng garing-garing dulu:)
ReplyDeletesalam CM...apa kabar, harap sihat2 ya. lama rasanya xjalan2 ke sini. tup2 ada lauk sedap lak tu,mintak sikit bole ker CM..hehehe
ReplyDeletesalam dan selamat petang kak yam..sedap tapi kena picit lada burung baru rasa pedas kat tom yum tu..lagi pedas lagi sedap:).beruntung kak yam tinggal kat kb..kedai tom yum merata-rata dan ori dari Thai kan?
ReplyDeletesalam C.T Delima..wah lamanya kita tak "jumpa"..alhamdulillah cm sihat .Harap C.T pun sihat juga.Masak apa petang ni?jap lagi kita singgah ziarah ke rumah C.T ya:)..jangan lupa panaskan air..kita suka minum teh o tanpa gula ya hehe
ReplyDeleteumphh umphhh...sedapnya tengok...yumyum, bagi sikit cik..hihi
ReplyDeletesalam CM...ishhh..berselera tgk lemon chicken & tomyum tu...especially the cik tom tu hirup panas2, pedas2 suker...:)
ReplyDeletehehe terima kasih Ummie:)
ReplyDeletesalam cm..issshh...kecusss air liur tengok ayam tu..mesti rasa cam masam ada..manis..eh smua adakan..plak2 aroma tomyam negara tomyam.peehh
ReplyDeletesalam yat..I kena tambah extra cili api dalam tom Yum tu..kasi picit-picit..sedap yatt!!
ReplyDeletewow deve essere buonissimo! ciao!
ReplyDeleteSalam makcik..dah lama tak masak lemon chicken ni, nampak begitu sedap sekali. Malam ni saya yang masak masakan Thai pulak hehe
ReplyDeletehi federica... Grazie mille!!
ReplyDeleteMy dear tummy...makcik selalu menunggu masakan Thai dari Tummy..pasti menyelerakan...dan unik:)
ReplyDeletesalam izah...rempah tom yum dari Ika bangkok ni memang sedap,susah nak dapat kat Malaysia...ayam lemon tu kegemaran anak bongsu cm..selamat mencuba Izah:)
ReplyDelete