Monday, May 17, 2010
French bread-baquettes
Masukkan air mendidih kedalam dulang dan letakkan kedalam oven di bahagian bawah. Biarkan oven berwap selama 5 minit baru masukkan adunan roti untuk dibakar.
Spray air sehingga basah permukaan roti kemudian toreh dengan pisau seperti diatas baru masukkan dalam oven .
Salam dan selamat malam.Keseronokan membuat roti sendiri tidak dapat dibayangkan dengan perkataan lebih-lebih lagi jika hasilnya sungguh bagus:) atau dengan lain perkataannya.roti "menjadi" roti....bukan roti menjadi batu hehe.Anak kecik cikmanggis siap berpesan sebelum masuk tidur agar jangan lupa kejutkan beliau awal sebab mahu bersarapan dengan roti yang cm buat.Satu lagi kepuasan:)
Sudah lama cm mencari resepi roti perancis-baquettes,akhirnya jumpa DISINI.Alhamdulillah setelah dicuba hasilnya memang berbaloi-baloi.Resepi yang telah diubah suai akan cm letakkan kemudian sebab nak pastikan sukatan benar-benar tepat.Bila kawan-kawan mencubanya nanti biarlah berpuas hati.....ok selamat malam semoga mendapat mimpi yang indah-indah:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cik manggis..mmg sebiji bagutee french yg jual kat kedai tukan..eee seronoknye kalau buat roti menjadi..bila laaa kita dapat buat roti yg gebu camgini..jeles nie!!!
ReplyDeletehaah la kak.asma! sebijik cam kat kedai! bravo kakkk! kiter mmg nak cube wat sendrik! kiter amik resepi yer! padahal roti slm tk abis lagik! hikhikhik... eh tuh roti bli! tak besh! hahaa
ReplyDeleteWahhh lawalah roti cik manggis!
ReplyDeleterupa roti perancis makcik seperti yang didapati di kedai roti, hebat!!!
ReplyDeletecik... kito nok hok 2 kepi joh... cecah nge kepi o'... segho pg ni tok ser wak kijo ghakkk... hehehe
ReplyDeletecik manggis,saya pun nak try resepini... kena tunggu cuti dulu....hehehe
ReplyDeletesalam cik manggis...
ReplyDeletewaduhhhhhhhhhh...sungguh mengoda roti akak tuh...kena plak cicah kopi o masa ujan2 gini..pergggggghhhhhhhhhhhh...mak mertua pon x nampak(sbb dia dok kg..)hahahahaa
salam cm..roti buatan sendiri..tu yang kak yam tabik spring tu..dirumah kak yam tak ada roti buatan sendiri..buatan kedai adalah hehehe
ReplyDeletesalam kak wah boleh tutup bakery kat putrajaya tu kak hihihihi boleh aje akak nak cnp utk diri dan kita sebarkan bersama insyaAllah
ReplyDeletesalam kakasma..roti ni keras kak asma sedap cicah kopi panas:)buat lah guna tepung biasa je
ReplyDeletesalam hana..buat la hana..puas hati walau pun penat hehe
ReplyDeleteSalam my dear Mama Fami..satu penghormatan sb mama sudi singgah..terima kasih yang!!!
ReplyDeletemy dear Tummy..hehe terima kasih!!
ReplyDeletesalam Lia..ooo aloh mek..buleh..buleh..no problem hehe
ReplyDeletesalam hamsini..sekarang kena kumpul tenaga dulu ..uli roti kena extra energy hehe
ReplyDeletesalam chemp..hoho Tok tuo dok kampung memang tak napok...terima kasih chemp:)
ReplyDeleteTerima kasih kak yam..ni ada anginnya kakyam..jika ribut taufan angin malas tu..dok sebek je hehe
ReplyDeletesalam chik mi..terima kasih..akak dah c&p dah..kita kongsi2 dengan kawan-kawan..cm suka sangat.Tu dok rebus black fungus dalam crock pot:)
ReplyDelete