LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, June 30, 2022

Siput Masak Lemak Cili Api





Saya lupa bila kali terakhir saya masak siput sedut, mungkin 38 tahun yang lalu kerana suami tak makan siput. Hari ini mommy Aqeel cakap teringin nk makan siput sedut masak lemak jadi ada alasan untuk beli siput kat pasar pagi Nilai bersebelahan pasar di pekan lama Nilai. Mahal boleh tahan, rm16 satu kg. Masa kecik-kecik dulu cari sendiri siput di paya dengan arwah ayah free je, sungguh seronok.



Saya ikut resipi orang Nismilan sebab dah jadi orang Nismilan kan. Bahan-bahannya hanya cili api, kunyit hidup, serai, asam keping, garam dan santan. Oleh kerana suami tak makan siput jadi saya letak lebih cili api biar puas makan pedas sehingga baby Areef yg umur 11 bulan terbatuk-batuk bau cili api yang menusuk ke hidung. Anak lelaki saya yg berumur 23 tahun, pertama kali makan siput sedut sejak di lahir kan ke dunia ini hehe.



1 kg siput sedut

400ml santan pekat

1 cawan air

15..20 biji cili api*

2batang serai ketuk

1 keping asam gelugur

1 genggam daun kesom

2 inci kunyit hidup*

Garam secukup rasa.



Cara-caranya:


Siput dicuci bersih dan di potong sedikit bahagian ekornya dan bilas sekali lagi dengan air hingga bersih.

Kisar bahan yg bertanda *hingga halus. Tuang kan ke dalam periuk. Tambahkan 1 cawan air. Masukkan santan, serai, asam keping dan garam secukup rasa

Bila santan sudah mendidih baru masukkan siput dan daun kesom. biarkan mendidih sekali sehingga siput benar-benar masak.

2 comments:

  1. Sedapnyer siput sedut masak lemak cili api. Biasanya campur dengan batang keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah lain kali boleh cuba dengan batang keladi pulak

      Delete